Nieuws

6 miljoen Instagram-accounts gehackt

Via een lek in Instagram ontvreemden hackers 6 miljoen accountgegevens. Selena Gomez, Emma Watson en Emilia Clarke behoren tot de gedupeerden.

Instagram dichtte vorige week een lek waarlangs hackers accounts van het platform zouden hebben gestolen. De accounts doken later op een website op, waar je tien dollar moest betalen per zoekopdracht. Volgens de hackers hebben ze zes miljoen accounts ontvreemd van de Instagram-database. Onder de getroffen Instagram-gebruikers bevinden zich een hoop beroemdheden van over heel de wereld.

Beroemdheden

Een eerste hint dat er iets niet pluis was in het Instagram-landschap kwam toen beelden van een naakte Justin Bieber over het internet werden verspreid. Selena Gomez – de ex van Bieber – raakte waarschijnlijk gehackt nadat haar account werd ontvreemd van Instagram. De hackers gingen aan de haal met het e-mailadres en telefoonnummer van Instagram-gebruikers.

Niet alleen Gomez, maar ook andere grote namen zijn slachtoffer geworden van de hackers. Acteurs zoals Emma Watson, Emilia Clarke en Leonardo DiCaprio, muzikanten zoals Harry Styles en Ellie Goulding en atleten zoals Zinedine Zidane en Ronaldinho werden via een lek in Instagram gehackt.

6 miljoen

The Daily Beast sprak met de hackers achter de gelekte accounts. Volgens hun contactpersoon werden in totaal zes miljoen accountgegevens gestolen. Om de reikwijdte van de hack te duiden, deelde de hacker eveneens een lijst met 1.000 accounts. Elk item in deze lijst bestond uit een e-mailadres, een telefoonnummer, of beide.

Volgens de hacker richtte de kwaadaardige software zich initieel op Instagram-gebruikers met meer dan een miljoen volgers, wat verklaart waarom zoveel bekendheden onder de getroffen personen zitten. Pas in een later stadium werden eveneens andere accounts uit de database van Instagram gehaald.

Doxagram

De cybercriminelen boden de gehackte accountgegevens aan via een website. Op Doxagram kon je voor 10 dollar een zoekopdracht uitvoeren en het e-mailadres en telefoonnummer van beroemdheden te pakken krijgen. Ondertussen is Doxagram offline gehaald, al zijn de gevolgen van de hack nog steeds niet gedaan. Contactinformatie voor tientallen beroemdheden kan je terugvinden op het dark web.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business