Nieuws

Samsung brengt volgend jaar plooibare smartphone uit

Smartphones passen nauwelijks meer in onze broekzak. Volgens Samsung is een opvouwbare telefoontablet-fusie dé oplossing voor dat probleem.

Volgens Koh Dong-jin, directeur bij Samsung, mogen we volgend jaar de allereerste Samsung-smartphone met een vouwbaar scherm verwachten. De Zuid-Koreaanse hardwarefabrikant brengt zo een oplossing op de markt voor de steeds groter wordende smartphones, die stilaan niet meer in onze broekzak passen. Vermoedelijk zou deze telefoon de Galaxy X heten en zou Samsung hiermee een slimme telefoon en tablet in één model willen uitbrengen, zodat het toestel zowel met een half als volledig scherm functioneel zou zijn.

Geslaagd experiment

Samsung begon onlangs met de productie van een plooibare concepttelefoon op kleine schaal, om meer inzicht te krijgen in hoe de markt zal reageren op dit type telefoon. Een geslaagde test, zo blijkt, want Samsung is nu écht van plan om het toestel op de markt te brengen. Vermoedelijk gaat het om twee aparte 5-inch OLED-schermen die met elkaar kunnen verbonden worden. Via een soort mechanisme in het midden zou je de twee schermen 180 graden open kunnen plooien en daarbij klitten in één groot scherm. Twee aparte schermpjes zouden het mogelijk maken om op een mobieltje te multitasken.

Het idee leek makkelijker op papier dan in de praktijk. Zo vertelt Koh Dong-jin dat er nog heel wat technische uitdagingen voor de boeg staan. Over welke problemen het juist gaat, gaf hij niet prijs.

Geen nieuw concept

Het concern bracht in 2013 zijn idee naar voor in een conceptfilmpje, waarin een vroeg prototype te zien was. Buigzame telefoons zijn echter geen nieuw fenomeen. Een eerste soortgelijk project kwam in 2011 op de markt in Azië door het Japanse technologiebedrijf Kyocera. Zij introduceerden de eerste dual-touchscreen smartphone, onder de naam Echo, die twee 3,5 inch schermen aan elkaar pleisterde. Het toestel behaalde echter nooit het gehoopte succes. Toegegeven, het model zag er niet bepaald stijlvol uit. Bij het prototype dat Samsung in het midden van het jaar wil uitbrengen zou het overgangsrandje tussen de twee schermen niet tot nauwelijks zichtbaar zijn. Daardoor moet de telefoon een heel stuk eleganter zijn dan zijn voorganger bij Kyocera.

[related_article id=”211215″]

Samsung is bovendien niet de enige producent die zich bezighoudt met opvouwbare mobiele apparaten. Op Lenovo’s Tech World-conferentie in San Francisco vorig jaar toonde het technologieconcern twee opplooibare concepttoestellen. De CPlus kan je rond je arm klappen en is dus een hybride van een smartwatch en smartphone. Het scherm buigt namelijk mee met de ronding van je arm. De Folio is een tablet die je kan dichtklappen als een boek. Het grote verschil met de huidige concepttelefoon van Samsung is dat het scherm bij de Folio langs de buitenkant zit. Zo is de tablet ook bruikbaar wanneer hij is dichtgeklapt en kan je hem als een phablet gebruiken. Toen zei Peter Hortensius, de CTO bij Lenovo, dat het zeker nog twee tot drie jaar zou duren vooraleer er dergelijke producten op de markt komen. Ook LG en Xiaomi hebben patenten aangevraagd en doen mee in de race.

Analysebureau Strategy Analytics voorspelde dat de markt van plooibare schermen dit jaar 2,2 miljoen units zal bedragen. Dat zal in de komende jaren verder toenemen tot 163 miljoen units in 2022.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business