Nieuws

Android wordt veiliger dankzij intensere Linux-ondersteuning

Een nieuw ondersteuningsbeleid voor de Linux-kernel die aan de basis ligt van onder andere Android, moet er voor zorgen dat jouw smartphone in de toekomst veel meer Android-updates krijgt.

De langetermijn-ondersteuning van Linux-kernels bedraagt voortaan zes jaar in de plaats van twee jaar. Dat betekent concreet dat besturingssystemen gebaseerd op een kernel zes jaar lang zonder problemen updates kunnen ontvangen. Vooral voor Android heeft dat grote gevolgen. Het mobiele besturingssysteem van Google is notoir slecht in het krijgen van updates. Wanneer Google een nieuwe en vaak veiligere versie van Android uitrolt, duurt het vaak een jaar alvorens een selecte verzameling high-end smartphones de update effectief ontvangt. Wie het Androidversienummer van zijn smartphone twee keer omhoog ziet springen, kan zich helemaal tot een gelukkige minderheid regelen.

De langetermijnondersteuning van zogenaamde Long Term Support (LTS) -Linuxkernels vormde de basis van dat probleem. Android is gebaseerd op Linux en updates van het besturingssysteem verlopen maar vlot zolang de kernel ondersteund wordt. Wanneer een fabrikant voor een bepaalde versie van Android kiest bij de lancering van zijn toestel, is de kans groot dat de officiële ondersteuning van de onderliggende kernel nog maar een jaar loopt. Wanneer die ten einde komt, is het niet meer vanzelfsprekend om een update van Android uit te rollen.

Zes jaar

Door de LTS-ondersteuning van twee naar zes jaar op te krikken, blijft het eenvoudig om zelfs iets oudere toestellen te updaten. Google zou belangrijke updates zelfs kunnen uitrollen zonder al te veel medewerking van de fabrikant van een smartphone. De aanpassing moet er voor zorgen dat Androidtelefoons voortaan sneller en vooral langer gebruik kunnen maken van de nieuwste versies van het OS. Google zelf mikt op gemiddeld vier grote updates. Versta daaronder upgrades van bijvoorbeeld Android Nougat naar Android Oreo.

De gemiddelde eindgebruiker kan vooral uitkijken naar een toestel dat langer relevant blijft, en waarop nieuwe functies verschijnen. Ook vanuit een zakelijk standpunt is de aanpassing van het Linux-beleid echter interessant. Iedere grote Androidrelease brengt immers de nodige veranderingen onder de motorkap mee. Dat vertaalt zich vaak naar een aanzienlijk betere beveiliging en doordachter beheer van applicatierechten.

Snelle update

Linus Torvald, de geestelijke vader van Linux, heeft gemengde gevoelens bij de aanpassing. De eerste Linuxkernel die de zesjarige ondersteuning zal genieten is versie 4.14. Omwille van de gewijzigde policy haasten ontwikkelaars zich nu om nieuwe functies nog snel in versie 4.14 te proppen. Zelf had de Linux-goeroe de integratie van nieuwe functies graag iets trager zien gebeuren, maar als eindgebruiker zal dat je vermoedelijk koud laten.

Concreet zal je niet meteen iets merken. De gevolgen van het nieuwe LTS-beleid zullen op de lange termijn wel duidelijk voelbaar zijn. Dat komt de levensduur van vaak dure smartphones ten goede én is een fantastische zaak voor de veiligheid van het ecosysteem.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business