Nieuws

Nvidia wil robotaxi’s lanceren met ’s werelds eerste AI-computer

Op het Drive PX-platform heeft Nvidia een nieuw systeem, codenaam Pegasus, klaar die volledig autonome wagens kan aansturen. 320 biljard operaties per seconde en 1 TB/s zou genoeg moeten zijn.

Op de GPU Technology Conference (GTC) in München heeft Nvidia een nieuw systeem, codenaam Pegasus, aan de wereld getoond. Deze nieuwe supercomputer is volledig gebouwd met artificiële intelligentie (AI) in het achterhoofd en kan 320 biljard operaties per seconde uitvoeren. Dit zou genoeg moeten zijn om level 5 autonome auto’s (robotaxi’s) aan te sturen.

10x krachtiger

Pegasus is meer dan 10x krachtiger dan Drive PX 2, het vorige vlaggenschip van Nvidia waar al heel wat autofabrikanten nu al mee aan de slag zijn. Het moet dé chip zijn die volledig autonome auto’s mogelijk moet maken zonder stuur of pedalen en een heel ander interieur. Deze wagens kunnen op commando naar jou toe rijden om je veilig naar de juiste bestemming te brengen.

Nvidia Drive PX Pegasus wordt gevoed door vier krachtige AI-processors.

Nvidia Drive PX Pegasus wordt gevoed door vier krachtige AI-processors, het koppelt twee van Nvidia’s nieuwste Xavier system-on-a-chip processors – met een krachtige geïntegreerde GPU gebaseerd op de Nvidia Volta architectuur- in tandem met twee nieuwe generatie discrete gpu’s.

De hardware van die nieuwe gpu’s moet deep learning en computer vision algoritmen versnellen. Het resultaat is een enorme hoeveelheid rekenkracht die level 5 autonome robotaxi’s mogelijk moet maken.

Pegasus

Pegasus is ontwikkeld met ASIL D-certificatie (het allerhoogste veiligheidsniveau) in het achterhoofd en heeft verschillende in- en outputs waaronder CAN (controller area network), Flexray, 16 dedicated high-speed sensor inputs (camera, lidar, ultrasoon) en meerdere 10Gbit ethernetaansluitingen. Alles gecombineerd overstijgt de geheugenbandbreedte de grens van 1 TB/s.

Alles gecombineerd overstijgt de geheugenbandbreedte de grens van 1 TB/s.

In totaal zijn er 225 partners die ontwikkelen op het Nvidia Drive PX-platform, met meer dan 25 partijen die aan volledig autonome robotaxi’s werken. De uitdaging is groot omdat de computer de wereld moet analyseren doorheen hoge resolutie 360 gradencamera’s, lidars en (ultrasoon) sensors om de wagen tot op één centimeter accuraatheid op de weg te positioneren.

AI-computer

[related_article id=”213724″]

Al deze processen gebeuren met verschillende redundantieniveau’s om de maximale veiligheid te garanderen. Nvidia schat dat het nieuwe Pegasus-platform 50 tot 100 keer krachtiger is dan de meest geavanceerde wagens die vandaag beschikbaar zijn.

“Het ontwikkelen van een volledig zelfrijdende auto is een van de belangrijkste missies van onze samenleving – en ook een van de meest uitdagende,” zegt Jensen Huang, Nvidia oprichter en CEO. “De doorbraak van AI-computerprestaties en de daarbij horende efficiëntie die Pegasus brengt, is cruciaal voor de industrie om die visie realiteit te maken.”

Met Pegasus breidt Nvidia het Drive PX-platform verder uit. Het wil hiermee de fabrikant de volledige flexibiliteit geven of het een enkele processorconfiguratie wenst voor level 2+/level 3 autonome wagens of meerdere mobiele processors en discrete gpu’s voor volledige level 5 robotaxi’s.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business