Nieuws

Eerste indruk Huawei Mate 10 Pro: intelligente smartphone

Huawei heeft in Munchen een aantal nieuwe smartphones in de Mate-reeks voorgesteld. Wij konden al kort aan de slag gaan met de topper Mate 10 Pro.

Na een hypecampagne die reeds begin september werd afgetrapt met de onthulling van de Kirin 970-chip op IFA in Berlijn, heeft Huawei nu ook de eerste smartphones voorgesteld die gebruik maken van de nieuwe processor: de Mate 10 en Mate 10 Pro.

[related_article id=”218205″]

We overlopen de belangrijkste nieuwigheden van deze smartphones en konden ook al kort aan de slag gaan met de Mate 10 Pro, de versie die in België in de rekken zal liggen.

Groot scherm, compact formaat

De Mate 10 blijft trouw aan het 5,9 inch 16:9 LCD-scherm van de Mate 9, maar krikt de resolutie wel op van Full HD naar WQHD (2.560 x 1.440). Dit exemplaar komt in eerste instantie niet naar Europa.

Met de Mate 10 Pro springt Huawei mee op dé trend van 2017: het 18:9-scherm. Het vlaggenschip van de reeks past daardoor een 6 inch amoledscherm in de body van een 5,5 inch smartphone. Ietwat teleurstellend werd hier wel nog voor een Full HD-scherm gekozen, met een resolutie van 2.160 x 1.080 pixels. Niet dat we bij onze eerste indruk te klagen hadden over de kwaliteit van het scherm, maar in deze prijsklasse mag je een hogere resolutie verwachten. Het scherm ondersteunt wel HDR 10.

Ook het design werd onder handen genomen, al blijft de telefoon wel zijn Mate-DNA bewaren. Het chassis bestaat uit een aluminium frame en glazen achterkant in één van vier kleuren: blauw, grijs, bruin en roosgoud. Dat laatste is een verplicht nummertje voor de Aziatische markt en zal bij ons niet op de markt komen. Het glas zorgt voor een premium afwerking, maar is tevens ook bijzonder gevoelig aan vettige vingers (en krassen, als we op één van de demo units mogen afgaan). Een ‘signature stripe’ moet de aandacht vestigen op de Leica-camera’s aan de achterkant. Die streep is erg opvallend in renders van de smartphone, maar oogt – gelukkig – veel subtieler in het echt.

Geen audiojack, wel waterdicht

De glazen achterkant deed vermoeden dat Huawei eindelijk draadloos laden ondersteunt, maar navraag bij Arne Herkelmann, Head of Handset Portfolio & Planning voor Huawei Europe, leerde ons dat dat niet het geval is. De officiële reden is dat het te veel plaats zou innemen en ze het design compact wilden houden. Om diezelfde reden werd in de Mate 10 Pro ook de 3,5 mm-aansluiting weggelaten. Opnieuw doet Huawei hier gretig mee aan een – iets minder populaire – trend van 2017.

De gewone Mate 10 heeft wel nog steeds een 3,5 mm-aansluiting, maar is dan weer niet bestand tegen water. De Mate 10 Pro is dat voor het eerst wel, met een IP67-certificering. Dat betekent dat de smartphone volledig stofdicht is en er geen waterindringing mogelijk is indien hij wordt ondergedompeld tot een diepte van 1 meter voor maximaal 30 minuten. Het is evenwel niet de bedoeling dat je de Mate 10 Pro ook effectief onder water gebruikt. Grote concurrenten Samsung Galaxy Note 8 en LG V30 genieten van een IP68-certificering, waardoor ze in principe wel  onder water bruikbaar blijven.

Ook de Mate 10 Pro neemt afscheid van de 3,5 mm-aansluiting.

‘Intelligent machine’

Onder de motorkap zijn er eveneens een aantal verschillen te vinden tussen de Mate 10 en Mate 10 Pro. Waar die eerste het met 4 GB RAM en 64 GB opslag moet stellen, trekt Huawei dat voor de Pro-versie op naar 6 GB RAM en 128 GB opslag.

Hun hart delen ze wel: beide smartphones worden aangedreven door de nieuwe Kirin 970. Die is volgens Huawei 20 procent sneller en 50 procent zuiniger dan zijn voorganger, en heeft naast de CPU en GPU ook een NPU (Neural Processing Unit) aan boord. Die staat in voor de verwerking van AI-algoritmes en doet dat tot 25 keer sneller en 50 keer zuiniger dan de CPU en GPU. Om dat even heel concreet te maken: De Mate 10 (Pro) kan dankzij zijn NPU tot 2.005 beelden per minuut herkennen. De iPhone 7 Plus, die een combinatie van CPU en GPU gebruikt, herkent 487 beelden per minuut. De Samsung Galaxy S8, die alleen de CPU gebruikt, herkent 95 beelden per minuut.

Huawei zet zeer hard in op artificiële intelligentie en noemt de Mate 10 niet langer een smartphone, maar een “intelligent machine”. Dat is leuke marketingpraat, maar laat je er niet te veel door afleiden. De ontwikkelingen van AI in onze smartphones staan nog maar in de kinderschoenen. Toch valt er iets te zeggen voor de neurale chip. Ook Apple kiest er voor om met de A11 Bionic, die de iPhone 8 en X aandrijft, onder meer het herkennen van beelden en toepassingen op basis van ARKit door een toegewijde chip te laten uitvoeren in plaats van in de cloud. Dat is niet alleen sneller en zuiniger, maar ook privacyvriendelijker. Alle bewerkingen gebeuren lokaal, een internetverbinding is niet meer nodig.

Net als Apple stelt Huawei zijn NPU open voor externe ontwikkelaars, zodat ze hun toepassingen ervoor kunnen optimaliseren. Microsoft deed dat bijvoorbeeld al voor zijn Translator-app, waarmee je in realtime vertalingen kan uitvoeren. Huawei gebruikt de NPU zelf voor de verderzetting van de optimalisaties in de Mate 9, waarbij de telefoon over tijd je gebruikspatroon leert en zich daarop aanpast om ook na een jaar nog even soepel te blijven draaien. Ook in de camera is de impact van de NPU terug te vinden, maar daarover zo meteen meer.

Uithoudingsvermogen

Huawei bood tot nu toe altijd de mogelijkheid aan om de opslagcapaciteit uit te breiden, maar dat is bij de Mate 10 niet langer het geval. In plaats van het hybride slot voor een microSD-kaart of tweede simkaart, kan je er nu alleen nog een tweede simkaart in kwijt. Beide simkaarten kunnen verbinden met het 4G-netwerk en zelfs 4,5G wanneer dat beschikbaar is: de Mate 10 is uitgerust met een Cat18-modem die snelheden tot 1,2 Gbps mogelijk maakt.

De batterijcapaciteit van 4.000 mAh blijft behouden. Dat moet zich vertalen in 2,4 dagen autonomie bij gewoon gebruik en 1,7 dagen bij zwaar gebruik. Onze ervaring met de Mate 9, die een even grote batterij heeft, leert dat die schattingen niet ver van de werkelijkheid liggen. Kom je toch in batterijnood, dan is de accu op een half uurtje weer opgeladen van nul naar 58 procent. Op 90 minuten is hij helemaal volgeladen.

Camera en AI

Huawei heeft opnieuw samengewerkt met Leica voor een verbeterde dubbele camera in de Mate 10 Pro. Die combineert nog altijd een 12 MP RGB-sensor met een 20 MP monochrome sensor, maar beide lenzen hebben voortaan een diafragma van f/1.6 om nog meer licht binnen te laten. Huawei combineert vier verschillende focustypen: laser, depth, contrast en phase detection. De camera kiest zelf automatisch de beste optie om je beeld zo snel mogelijk scherp te stellen. De frontcamera telt 8 megapixels en heeft een diafragma van f/2.0.

De camera van de Huawei Mate 10 Pro ontdekt automatisch dat ik een foto van een plant probeer te maken.

Ook in de camera komt artificiële intelligentie om de hoek kijken. De AI-engine van de camera werd getraind op meer dan 100 miljoen foto’s om in realtime de scène te detecteren de beste instellingen te kiezen. Maak je een foto van een bloem of plant, dan weet de camera dat en kiest hij de juiste modus. Fotografeer je een lekkere maaltijd, of schiet je een portret, dan past hij de instellingen automatisch aan. In principe krijg je zo de garantie dat je altijd de best mogelijk foto verkrijgt, maar dat is wel op voorwaarde dat je fan bent van de bewerkingen die Huawei in de verschillende modi uitvoert.

De frontcamera herkent ook wanneer je een selfie probeert te maken van een groep mensen. En zorgt ervoor dat ze allemaal scherp op de foto staan, terwijl op de achtergrond een bokeh-effect wordt toegepast. Daar had de camera tot nu toe nog heel wat problemen mee: vaak was één persoon op de voorgrond wel scherp, maar de rest niet.

Android 8.0 + EMUI 8.0

De Mate 10 (Pro) draait standaard Android 8.0 Oreo met EMUI 8.0 daar overheen. Los van de nieuwigheden die Android Oreo introduceert, voegt Huawei zelf nog een aantal extra’s toe die voornamelijk op professioneel gebruik gericht zijn.

Zo werd Mobile Device Management van MobileIron ingebakken en kan je dankzij Smart Split Screen twee apps naast elkaar openen via een extra knop in de notificatiebalk. De opvallendste toevoeging is evenwel Easy Projection, waarmee Huawei rechtstreeks de concurrentie aangaat met DeX van Samsung. De twee technologieën haalden hun mosterd bij Continuum van Microsoft en willen je telefoon omtoveren tot een draagbare desktopcomputer.

Met Easy Projection tover je een aangepaste desktopomgeving op een monitor. De Mate 10 blijft ondertussen operationeel.

Waar de oplossing van Samsung met een dock werkt, heb je voor Easy Projection alleen een kabel en eventuele adapter nodig. Afhankelijk van de poorten die je monitor ondersteunt, werkt de functie met een USB-C-naar-USB-C-kabel of een USB-C-naar-HDMI-kabel. Verder werkt het erg gelijkaardig aan DeX: wanneer je de telefoon aansluit op een monitor wordt een aangepaste desktopomgeving getoond. Er is evenwel één belangrijk verschil: je kan de Mate 10 Pro nog altijd blijven gebruiken wanneer hij op een externe monitor is aangesloten, dat is bij Samsung DeX niet het geval. De Mate 10 kan ook dienst doen als virtuele muis en toetsenbord, maar je kan net zo goed via bluetooth een echte muis en toetsenbord verbinden.

In de korte demonstratie die we kregen, leek het allemaal bijzonder goed te werken. Een langere test en rechtstreekse vergelijking met Samsung DeX, dat we momenteel op de redactie aan het testen zijn, zal moeten uitwijzen of de functie ook echt kan bekoren.

Prijs en beschikbaarheid

Zoals hierboven reeds aangehaald, wordt in Europa de focus gelegd op de Mate 10 Pro. Die zal bij ons in de rekken liggen aan 799 euro. Huawei België verwacht dat hij vanaf midden november beschikbaar zal zijn. De Mate 10 komt niet naar onze contreien.

Daarnaast zal ook de Mate 10 Lite in ons land worden aangeboden. Net als bij de P10 Lite is dat een afgeslankte versie van de Mate 10. De Mate 10 Lite gaat eveneens midden november in verkoop en zal 349 euro kosten. Meer details over dat toestel lees je hier.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business