Nieuws

Windows 10 houdt zich niet aan Nederlandse privacywetten

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens heeft na een onderzoek bekend gemaakt dat Windows 10 Pro en Home de privacy van gebruikers niet garanderen.

Microsoft houdt zich niet aan de Nederlandse databeschermingswetten. Zo luidt het verdict van de Autoriteit Persoonsgegevens. De dataverzameling in Windows 10 Home en Pro zou te onvoorspelbaar zijn en gebruikers kunnen niet goed inschatten waarvoor deze gegevens worden gebruikt. Microsoft wil met de Nederlandse dienst samenwerken om Windows 10 conform de Nederlandse wetten te maken.

Telemetrie

Volgens de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens slaat Microsoft op verschillende plaatsen de bal mis. In de eerste plaats kaart de dienst de hoeveelheid gegevens die Microsoft verzamelt aan. “Microsoft verzamelt continu technische prestatie- en gebruikersdata. Deze gegevens worden ‘telemetriedata’ genoemd. Met telemetrie maakt Microsoft als het ware foto’s van het gedrag van Windows-gebruikers en stuurt deze foto’s continu naar zichzelf door,” aldus de Autoriteit Persoonsgegevens.

Gebruikers hebben erg weinig controle over hoe deze verzamelde gegevens gebruikt worden. Volgens de Nederlandse dienst worden Windows 10-gebruikers niet of onvoldoende geïnformeerd over het gebruik van hun data. Nochtans gebruikt Microsoft deze gegevens niet alleen voor diagnostische doeleinden bij problemen, maar eveneens om gepersonaliseerde advertenties aan te bieden.

Wel biedt Microsoft twee telemetrieniveaus aan: basisch en volledig. “Op het basisch niveau wordt een beperkte hoeveelheid data over toestelgebruik verzameld. Met volledige telemetrie ingeschakeld worden eveneens gedetailleerde gegevens over appgebruik, data over je surfgedrag via Edge en delen van handgeschreven documenten via een inkpad verwerkt,” schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens in zijn verslag.

Onvoorspelbaar

Voor beide telemetrieniveaus informeert Microsoft zijn klanten over hoe hun data wordt gebruikt, met telkens voorbeelden. De Nederlandse privacydienst vindt echter dat deze informatie te algemeen is. “De manier waarop Microsoft data verzamelt op het volledige telemetrieniveau is onvoorspelbaar. Microsoft kan de verzamelde data voor verschillende doeleinden gebruiken, wat op een erg algemene manier wordt beschreven. Door de combinatie van doeleinden en gebrek aan transparantie kan Microsoft geen wettelijke basis, zoals toestemming, voor het verwerken van data verkrijgen,” vindt de Autoriteit Persoonsgegevens.

Microsoft

Microsoft laat in een blogpost weten dat het bedrijf wil samenwerken met de Nederlandse dienst om Windows 10 conform de wet te maken. “Sinds de lancering van Windows 10 leggen we een weg af, terwijl we luisteren naar de feedback van klanten en samenwerken met overheden van over heel de wereld. Hierdoor hebben we verbeteringen gemaakt om ervoor te zorgen dat alle versies van Windows 10 voldoen aan de privacynoden en –verwachtingen van onze klanten. Zo hebben we bijvoorbeeld samengewerkte met de Zwitsere en Franse databeschermingsautoriteiten,” schrijft Microsoft in een reactie op het verslag van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business