Nieuws

iPhones hebben folder met al je naaktfoto’s

Wanneer je naar het trefwoord ‘bh’ zoekt op je iPhone, tovert het toestel al je (bijna) naaktfoto’s tevoorschijn.

Wanneer je het woord ‘brassiere’ (bh) ingeeft in je iPhone kom je in een folder terecht met al je (bijna) naaktfoto’s. Apple voegde vorig jaar beeldherkenning toe aan iOS, waardoor het bedrijf je foto’s in categorieën kan opdelen. Waarom lingeriebeelden een afzonderlijke categorie verdienen en mannelijk ondergoed niet, is voor velen een raadsel.

Twitter-gebruiker Ell stuurde een bericht de wereld in waarin ze de verontrustende ontdekking deelde. Andere vrouwen deden eenzelfde zoekopdracht op hun iPhone en kwamen tot de vaststelling dat hun lingerie- en naaktfoto’s inderdaad gegroepeerd staan op hun toestel. Velen reageren dan ook geschokt.

Categorieën

Apple introduceerde beeldherkenning met iOS 10 in juni 2016. Een map met al je lingeriebeelden bestaat dan ook al meer dan een jaar, tezamen met categorieën zoals brood, eetkamer en andere onschuldige trefwoorden. Dat iPhone-eigenaars nu pas op deze nieuwe functie stoten, zegt veel over de openheid van Apple. De meeste Apple-klanten weten wat beeldherkenning is en kennen de terugblik-functie op hun toestel. Dat de categorieën die hierbij gebruikt worden zo specifiek zijn, was bij de meeste mensen echter niet gekend.

[related_article id=”167566″]

Ontwikkelaar Kenny Yin deelde vorig jaar de details van beeldherkenning in iPhones. “Apples geüpdatete Photos-app herkent duizenden objecten, scènes en gezichtsuitdrukkingen. Dit staat nergens gedocumenteerd en kan veranderen,” schrijft hij in een artikel.

De Photos-app van Apple herkent 7 verschillende gezichtsuitdrukkingen en deelt terugblikfoto’s op in 33 categorieën, gaande van interessante plaatsen tot verjaardagen. Wat veel mensen niet weten, is dat de app eveneens 4.432 verschillende scènes en objecten herkent. In zijn artikel somt Yin alle categorieën, waarbij je onder andere ‘Bra’ en ‘Brassiere’ terugvindt. Geen enkel trefwoord over mannelijk ondergoed vindt zijn weg naar de duizenden erg specifieke categorieën van Apple.

Lokaal

Wie schrik heeft dat minder flatterende beelden in de handen van een bedrijf als Apple vallen, kan met een gerust hart slapen. Apple gaat er immers prat op dat zijn gezichtsherkenning volledig op je toestel gebeurt. Alle berekeningen gebeuren dan ook lokaal en de gecategoriseerde mappen belanden nooit op een server van Apple. Het meest verontrustende aan dit voorval is het feit dat Apple-medewerkers bewust de keuze hebben gemaakt om bh toe te voegen aan de lijst met trefwoorden, terwijl mannelijk ondergoed geen categorie vormen.

De meeste mensen zijn wel op de hoogte van het feit dat Google Photos machine learning gebruikt om je foto’s te categoriseren. Het is een functie die we regelmatig bejubelen en die je in staat stelt om eenvoudig foto’s terug te vinden. In tegenstelling tot de app van Apple werkt Google Photos in de cloud; eventuele naaktfoto’s staan op de servers van Google. Bovendien kan je ook bij deze app op zoek gaan naar trefwoorden als ‘bh’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business