Nieuws

Valse WhatsApp heeft meer dan miljoen downloads

Kwaadaardige klonen van populaire apps staan steeds vaker in de Play Store. Miljoenen mensen lopen hierdoor in de val.

Meer dan een miljoen mensen downloadden een valse versie van WhatsApp. De app ‘Update WhatsApp Messenger’ gebruikt hetzelfde icoontje en dezelfde ontwikkelaarsnaam als de legitieme software, waardoor veel mensen in de val liepen. Gelukkig heeft Google de kwaadaardige app ondertussen verwijderd.

Eenvoudige inkomsten

De valse WhatsApp werd meer dan een miljoen keer gedownload alvorens Google de software van zijn Play Store zwierde. Gelukkig bevatte de applicatie geen malware. De makers van de app waren louter uit op inkomsten en gebruikten de populariteit van WhatsApp om aan veel downloads te geraken. Met behulp van advertenties konden de ontwikkelaars eenvoudig aan geld geraken.

Vaak kan je aan de naam van de ontwikkelaar afleiden of het om een legitieme app gaat. In het geval van Update WhatsApp Messenger was dit echter niet het geval. De ontwikkelaar van de valse app gebruikte dezelfde naam als WhatsApp, met de toevoeging van een spatie. Deze spatie kan je niet zien, waardoor het lijkt alsof WhatsApp en Update WhatsApp door hetzelfde bedrijf zijn gemaakt.

Valse apps

Wie zoekt naar populaire apps op de Play Store merkt onmiddellijk dat de zoekresultaten gevuld staan met varianten van de applicatie waar ze naar op zoek zijn. De icoontjes van de echte en valse apps zijn vaak nauwelijks van elkaar te onderscheiden, waardoor onoplettende Android-gebruikers in de val lopen. De makers van de valse apps gebruiken hun software om malware te verspreiden of om op eenvoudige wijze geld te verdienen aan advertenties.

Het grote aantal valse apps in de Play Store is een oud zeer voor Google. Het bedrijf updatete zijn aanpak al meerdere malen om de veiligheid van zijn online winkel te verbeteren. Aangezien de valse apps nog steeds miljoenen downloads hebben, loopt Google voorlopig duidelijk achter de feiten aan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business