Nieuws

iPhone X heeft beste smartphonescherm

Momenteel kan je geen smartphone kopen met een beter scherm dan de iPhone X. Het toestel verbreekt records op het vlak van schermhelderheid en kleurengamma.

Ieder jaar neemt DisplayMate het scherm van de nieuwste vlaggenschepen onder de loep. Nu was de iPhone X aan de beurt, en duidelijk bleek de keuze voor een OLED-display een schot in de roos. Uit het onderzoek van de schermexperts blijkt dat je momenteel geen smartphone kan kopen met een beter scherm dan de iPhone X. De onderzoekers noemen het ‘innovatiever en beter dan elk ander display ooit’.

Kleurenkoning

Het nieuwe OLED-scherm blinkt op een aantal vlakken uit. Zo heeft het display de beste kleurenaccuraatheid ooit. Op de JNCD-score (Just Noticeable Color Difference) haalt hij een score van 1.0, wat betekent dat het beeld niet van perfectie te onderscheiden valt. Bij verzadigde kleuren is dit cijfer hoger; zijn ze te flets, dan zakt de score. De Samsung Galaxy Note 8 haalde bijvoorbeeld een JNCD-score van 3.1.

[related_article id=”220136″]

Ook behaalt het toestel records in helderheid. Het OLED-paneel haalt een gemiddelde helderheid van 634 nits en dat is meteen het hoogste cijfer dat DisplayMate ooit op een smartphone heeft gezien. De Note 8 moet het bijvoorbeeld stellen met gemiddeld 560 nits. Ook heeft hij weinig last van reflecties (enkel de iPhone 7 scoort beter) en verandert het kleur van het scherm het minst vanuit een andere kijkhoek.

Hogere resolutie is ‘nutteloos’

De experts loofden daarnaast zijn hogere resolutie. Apple krikte zijn resolutie op naar 2.436 bij 1.125 pixels met een verhouding van 19,5 op 9: langer dan welke telefoon ook. Het scherm behaalt zo een indrukwekkende pixels per inch (ppi) van 458. Dat is volgens de onderzoekers zo hoog dat het nutteloos is om in de toekomst de ppi nog te verbeteren, omdat het niet meer met het blote oog te zien zal zijn.

Apple heeft dus het beste scherm ooit voor een smartphone in handen. Een kleine kanttekening: het scherm van de iPhone X is niet door Apple, maar door Samsung ontwikkeld. Het is uiteindelijk de extra kalibratie die ervoor zorgt dat ze hun Zuid-Koreaanse concurrenten kunnen overtreffen. Apple kalibreert ieder iPhone-scherm (onder de noemer ‘Precision Display Calibration’) vooraleer het zijn fabrieken verlaat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business