Nieuws

Onderzoekers optimaliseren wifinetwerk met aluminiumfolie

Heb je geen sterk wifisignaal in de hoeken van je huis? Met een aangepaste reflector pas je het bereik van je netwerk aan.

Onderzoekers van Dartmouth College en Columbia University optimaliseren wifinetwerken met behulp van 3D-geprinte reflectoren. De wifisignalen van een klassieke router weerkaatsen tegen kunststofvormen bedekt met aluminiumfolie, waardoor de signalen naar de juiste locaties worden geleid. Zo krijg je een zwakkere verbinding op plaatsen waar je toch geen internet nodig hebt en verkrijg je een sterk signaal in hoeken van je huis waar je vaak je smartphone gebruikt.

Aangepaste vorm

Dat je je wifisignaal kan verbeteren met behulp van een metalen reflector is al langer gekend. Zo kan je op het internet verschillende gidsen raadplegen die je vertellen hoe je de antenne van je router verbetert met behulp van een Pringles-verpakking.

In het geval van een Pringles-verpakking versterk je je signaal steeds op dezelfde manier, ongeacht hoe je je netwerkverbinding wilt verbeteren. Justin Chan, Changxi Zheng en Xia Zhou brengen dat principe naar een nieuw niveau. Naar gelang het grondplan van je huis en je noden moeten je wifisignalen op een andere manier worden versterkt. De wetenschappers gebruiken daarom de nodige algoritmes om de ideale reflectorvorm te berekenen.

In een tool die de wetenschappers creëerden, geef je de plattegrond van je huis op en geef je aan waar je een sterk en zwak signaal wilt hebben. Vervolgens berekent de tool een optimale reflectorvorm, die je met een 3D-printer kan afdrukken. Plak aluminiumfolie op de reflector en plaats het voorwerp rond de antennes van je router. Je wifisignalen zullen nu in de optimaalste richtingen worden gestuurd.

Positieve resultaten

Het team onderzoekers testte hun tool uit met behulp van een Linksys WRT54GL. Ze plaatsen de router op een vaste plaats in een huis en maten de signaalsterkte op het verdiep. Vervolgens kozen ze plaatsen waar ze een sterk signaal wilden ontvangen en plekken waar wifi niet nodig was. Met behulp van hun tool creëerden ze een aangepaste reflector die ze gebruikten om de wifisignalen de juiste kanten uit te sturen.

De resultaten van de test waren erg positief. De signaalsterkte verbeterde op plaatsen waar ze dat wilden en nam af op de locaties die ze niet belangrijk vonden. Bovendien kostte het geheel slechts zo’n 45 dollar. Aan een directionele antenne ben je al snel tien keer zoveel geld kwijt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business