Nieuws

Firefox krijgt snelheidsinjectie; oude add-ons zijn de dupe

Het is tijd om de oude vos een nieuwe kans te geven. Hij is sneller dan Chrome en heeft een nieuw pelsje, maar enkele oude add-ons werken wel niet meer.

Mozilla heeft versie 57 van Firefox uitgebracht: de grootste update die de browser ooit heeft gehad.  Ze lanceert de nieuwe Quantum-engine naar de populaire browser. Die moet twee keer zo snel worden als de oudere Gecko-engine. Ook zijn uiterlijk (en logo) werden in een nieuw jasje gestopt. De bètaversie was al in september beschikbaar, maar nu wordt de definitieve versie uitgerold.

Sneller en RAM-zuiniger

Met de nieuwe update gaat Mozilla officieel de strijd aan met Chrome, zo meldt CNET in een uitgebreid artikel. Ze wilt opnieuw de snelste browser ter wereld worden en heeft zo een handjevol vernieuwingen in petto. Voor elke nieuwe functie of aanpassing heeft de browser een eigen blogpost met meer informatie. Met de Quantum-update is de strijd alvast officieel losgebarsten. De ontwikkelaars beloven immers dat de browser nu minstens even snel is als Chrome, en volgens een browser speedtest-duel is dat inderdaad het geval.

Tot voor kort draaide Firefox grotendeels op één processorkern. De nieuwe engine zou beter gebruikmaken van processoren met meerdere rekenkernen. Zo zou de nieuwe Firefox zo’n 30 procent minder werkgeheugen moeten gebruiken. Op die manier zal de browser sneller vele tabs tegelijk laden.

Ook heeft Firefox een make-over gekregen. De Photon-look vervangt het Australis-design dat in 2014 zijn intrede maakte. De oude vos lijkt nu meer op Chrome. Tabbladen ogen voortaan strakker en de nieuwe look is beter geschikt voor schermen met een hoge resolutie. Menu-onderdelen passen zich namelijk beter aan op verschillende schermformaten. Ook is er in de rechterbovenhoek standaard geen losse zoekbalk meer. Als je Firefox al geïnstalleerd had, dan staat hij daar wel nog. In zijn instellingenmenu kan je zelf kiezen of je daar een zoekvenstertje wilt of niet. Google wordt de nieuwe standaard-zoekmachine. Tot nog toe ging die eer naar Yahoo.

Add-ons vervangen

Voortaan ondersteunt Firefox wel enkel add-ons die ontwikkeld zijn op de WebExtensions-API. Oudere add-ons werken dus mogelijk niet meer op de nieuwe browser. Om te kijken welke extensies van jou nog werken, tik je ‘about:addons’ in de surfbalk. Dit zal een venster openen met alle add-ons die je hebt geïnstalleerd. Als je bovenaan klikt op ‘Show legacy extensions’, dan kan je aflezen welke extensies niet meer compatibel zijn. In dat geval heb je twee opties: of je wacht tot de ontwikkelaar zijn add-on updatet, of je zoekt een soortgelijke extensie ter vervanging.

[related_article id=”212131″]

In de nabije toekomst heeft Mozilla nog een heleboel andere vernieuwingen in petto. Diegene die ons het meest in het oog springt, is WebRender. Die belooft nog een stevigere performantieboost dan de nieuwe Quantum-engine. Browsers zoals Chrome doen momenteel nog niets met de grafische kaart van een systeem. WebRender daarentegen voedt zich met de grafische kracht van je GPU om een webpagina te renderen zoals dat bij een game gebeurt. Aan minimaal 60 frames per seconde moet de webpagina op je browser verschijnen, bij krachtige computers kunnen die zelfs draaien op 200 tot 400 FPS. Het project bevindt zich wel nog maar in een vroeg ontwikkelingsstadium.

Als je automatische updates hebt aan staan, dan wordt de nieuwste versie automatisch geïnstalleerd. Heb je de browser nog niet, dan kan je hem hier downloaden. Ook de Mac-versie van Firefox kreeg een update, net als iOS en Android. De mobiele versies hanteren voortaan de nieuwe Photon-look, maar hij maakt wel nog niet gebruik van de Quantum-engine. Die zou pas in versie 59 doorgevoerd worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business