Nieuws

Android traceert je locatie, zelfs als je dat niet toelaat

Google schendt je privacy via ongewenste datamining. Zelfs als je de locatieservices hebt uitgeschakeld, worden je gegevens verstuurd naar het bedrijf.

Wil je niet dat Google je locatiegegevens bewaart, dan kan je dat normaal gezien in je instellingen uitvinken. Blijkbaar haalt die configuratie echter weinig uit, zo ontdekte de website Quartz. Sinds begin dit jaar zou het bedrijf de locatiegegevens van Android-gebruikers verzamelen, zelfs al heb je de locatieservices uitgeschakeld. Smartphones slaan de locaties op van nabije zendmasten en daarna wordt de data naar Google gestuurd van zodra de telefoon een internetverbinding heeft. Enige vorm van opt-out is daarbij niet mogelijk.

[related_article id=”219165″]

Eén zendmast kan niet jouw exacte locatie bepalen, maar meerdere wel. De signalen van zendmasten rondom jou worden gecombineerd tot een versleutelde datastring die naar Google wordt verstuurd. Door deze data kan het bedrijf je locatie tot op zo’n 500 meter vastleggen. In stedelijke gebieden, waar meer zendmasten zijn, kan het zelfs nauwkeruiger. Google vermeldt wel in zijn privacyvoorwaarden dat het zendmasten inzet om je locatie te bepalen, maar enkel als je dat toelaat. Er is echter geen enkele manier mogelijk om dit te blokkeren.

Google geeft toe en stopt ermee

Google geeft toe tegenover Quartz dat het locatiegegevens verzamelde, zelfs al zijn je locatiegegevens uitgeschakeld. Ze doet dit om gerichte berichten te kunnen versturen naar gebruikers. Met de aanvullende Cell ID-codes kunnen ze de snelheid en prestaties van pushnotificaties verbeteren, aldus een woordvoerder bij Google. Wel onderstreept het concern dat de gegevens nooit echt zijn gebruikt of opgeslagen.

De zoekmachine belooft tegen eind november te stoppen met het ongewenst verzamelen van locatiegegevens. Als je locatieservices zijn uitgeschakeld, weet Google dan in principe niet meer waar je bent.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business