Nieuws

Saturn opent volledig virtuele winkel

Electronicaketen Saturn pakt uit met de eerste VR-winkel. Klanten met een headset kunnen tussen producten snuffelen in een virtuele omgeving.

Klanten van Saturn kunnen sinds kort de producten van de keten in twee nieuwe winkelomgevingen bewonderen. Media Saturn, het koepelbedrijf waaronder de winkel valt, lanceert een virtuele applicatie waarmee je vanuit je zetel naar de winkel kan gaan om producten te bekijken. Afrekenen gaat nog niet, daarvoor moet je uitwijken naar de website of een fysieke vestiging.

Loft en planeet

Op dit moment is de virtuele applicatie enkel te gebruiken op de Oculus Rift en de HTC Vive, twee high-end VR-brillen. Media Saturn hoopt de app op korte termijn ook uit te rollen naar het Mixed Reality platform van Microsoft. Gebruikers kunnen via de app twee nieuwe winkelomgevingen bezoeken: ‘Saturn Loft’ en ‘Planet Saturn’. Het bedrijf heeft honderden producten gedigitaliseerd om klanten een 360-gradenbeeld te bieden wanneer ze in de virtuele winkel rondlopen en iets vastpakken.

Er zou ook een element van gamification verbonden zijn aan de app, maar het bedrijf lost geen details over hoe dat precies in elkaar zit. Verder geeft het programma gebruikers de mogelijkheid om experts van Saturn te consulteren. Media Saturn is niet het eerste retailbedrijf dat van virtual reailty gebruik maakt om zijn producten in de verf te zetten. Begin dit jaar bracht IKEA een gelijkaardige applicatie uit waarbij klanten zijn keukens konden ontdekken.

Werk aan de winkel

Dat er nog aan de app gewerkt kan worden, geeft Media Saturn ridderlijk toe. Het aanbod in de virtuele winkel is beperkt en het aantal gebruikers met een Rift of Vive is ook niet al te groot. Verder is er het feit dat je voor een aankoop alsnog uit de app moet gaan.  “Natuurlijk voelt het allemaal nog een beetje aan als online winkelen in 1994”, stelt Martin Wild, chef digitaal bij Media Saturn. Wild zegt dat het bedrijf momenteel wil experimenteren met de mogelijkheden, en op basis van feedback van klanten de app wil verbeteren. Het bedrijf sleutelt ondertussen al aan een nieuwe functie die toelaat om met meerdere gebruikers dezelfde ruimte virtueel te bezoeken. In een volgende stap wil het bedrijf andere zintuigelijke sensaties toevoegen aan de winkelervaring, zoals aanraking en geur.

Media Saturn is niet vies is van wat experimentatie. Dit jaar lanceerde het ook al een virtuele winkelassistent en stelde het robots in dienst in zijn winkels. De VR-app zal eind november beschikbaar zijn voor Duitse klanten. Media Saturn vermeldt niets over plannen om het programma ook in andere landen aan te bieden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business