Nieuws

Microsoft werkt aan nieuw zoekvenster in Windows 10

Microsoft wil het doorzoeken van je computer en het internet verhuizen naar een apart venster. Dat blijkt uit de testversie van Windows 10 die het bedrijf onlangs uitrolde.

De recente testversie van Windows 10 bevat een aanpassing die de zoekfunctie van het startmenu zou verschuiven naar een apart venster. Het is niet duidelijk waarom Microsoft experimenteert met een dergelijke functie, maar website Windows Central speculeert dat het wel eens te maken zou kunnen hebben met Cortana.

Cortana

[related_article id=”219210″]

Momenteel passeren alle zoekopdrachten langs Cortana wanneer die digitale assistent geactiveerd is. Die zoekmethode is niet heel erg efficiënt wanneer je gewoon een bepaald bestand of menu op je computer wil opsporen. Voor heel wat gebruikers zou het ook verwarrend zijn. Er staat immers geen zoek-icoontje op hun startbalk, enkel het cortana-symbool. Bovendien heeft Windows Central geruchten opgevangen dat Microsoft plannen heeft om Cortana naar het systeemvak te verhuizen. Dat zou een scheiding van de zoekfunctie en Cortana logisch maken.

Windows Insiders kunnen al een kijkje nemen naar de nieuwe zoekinterface. Wie op de cortana-knop klikt, krijgt een apart venster te zien waarin je een zoekopdracht kan typen. Dat verschilt niet heel erg van de zoekfunctie die gebruikers al te zien krijgen wanneer Cortana geen optie is.

Activeren

Wie beschikt over de laatste testversie van Windows 10 kan de functie activeren via een aanpassing in het register. Zorg ervoor dat je dit nauwkeurig doet, want een fout kan je hele systeem in de war sturen.

Open het register en ga naar HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Search\Flighting\. Maak binnen de map een nieuwe sleutel aan met de naam ‘Override’. Rechterklik op de sleutel en creëer via het menu Nieuw een DWORD (32-bit) met de naam ‘ImmersiveSearch’.  Tot slot verander je de waarde van die DWORD naar 1. Om het nieuwe zoekvenster te gebruiken, moet je je computer herstarten.

Het is goed mogelijk dat Microsoft zich bedenkt en de functie opnieuw afvoert. Het bedrijf heeft vooralsnog geen commentaar gegeven op het nieuws. Als het bedrijf beslist om de aanpassing door te voeren, dan zal je deze bij de volgende grote update in maart kunnen verwachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business