Nieuws

EU wil online betalingen strenger beveiligen

Winkels moeten in de nieuwe regeling minstens twee veiligheidsopties integreren in hun online betalingssysteem. Europa hoopt dat het de e-commerce een boost kan geven.

De Europese Commissie heeft de nieuwe regels gisteren aangenomen. Het gaat om een set van richtlijnen die de competitie tussen betalingsystemen moet opvoeren en de veiligheid van online winkelen moet verhogen. Europa hoopt dat de strengere veiligheidsregels meer vertrouwen in e-commerce zullen stimuleren. Argwaan tegenover de veiligheid van betalingen is een van de belangrijkste redenen waarom mensen terughoudend zijn met het spenderen van geld online.

Veiligheidscombinatie

Het vernieuwde wettelijk kader vereist dat een online betaling altijd twee onafhankelijke veiligheidsmechanismes gebruikt. Welke mechanismes dat zijn, kan variëren. Een wachtwoord, een pincode, een bankkaart, een mobiele telefoon, iris scan of vingerafdruk kunnen allemaal in combinatie gebruikt worden, zo rapporteert Reuters. Het bevestigen van een verkoop enkel op basis van een wachtwoord of de gegevens van kredietkaart zal uit den boze worden in de meeste gevallen. “Deze nieuwe regels zullen alle marktspelers, oud en nieuw, leiden naar het aanbieden van betere betalingservices aan consumenten en tegelijkertijd hun veiligheid garanderen,” zegt Valdis Dombrovskis, vice-president van de Commissie.

Er zijn enkele uitzonderingssituaties waarin de EU de verplichting tot twee veiligheidsmechanismes laat vallen: voor kleine betalingen die contactloos gebeuren, en in situaties waarin de betalingsproviders andere afdoende middelen heeft ontwikkeld om het risico van de transactie in te schatten.

Toegang

De wetgeving brengt ook veranderingen aan in de toegang tot data voor banken en de zogenaamde fintechbedrijven. Beide groepen hebben intens gelobbyd om hun eigen visie aan te brengen bij de Commissie. Consumenten die een innovatieve betalingsservice van een fintechbedrijf wil gebruiken, mogen daartoe niet worden tegengehouden door hun bank. Om dergelijke nieuwe services te voorzien moeten banken die online banking aanbieden ook samenwerken met de betalingsproviders of andere banken. Tegelijkertijd worden bepaalde toegangsopties van fintechbedrijven tot gebruikersdata afgesneden.

De nieuwe wetgeving is nog niet definitief. De lidstaten en het Europese parlement hebben drie maanden de tijd om de regels onder de loep te nemen en aanpassingen voor te stellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business