Nieuws

Niet elke iPhone X is gelijk: Qualcomm verslaat Intel

Wie een iPhone X heeft met een Qualcomm-modem heeft geluk. Deze toestellen halen immers hogere LTE-snelheden.

Apple biedt twee varianten van de iPhone X aan, namelijk toestellen die een Intel-modem bevatten en smartphones met een Qualcomm-modem. Hierdoor haalt niet elke iPhone X dezelfde LTE-snelheden. Uit tests blijkt dat iPhones met een Qualcomm-modem beter presteren dan de variant met een Intel-modem.

Varianten

De iPhone 4s tot 6s gebruikten uitsluitend modems van Qualcomm. Vorig jaar besloot Apple daar verandering in te brengen en verschenen er twee iPhone 7-varianten op de markt. De helft van de toestellen werd voorzien van een Qualcomm-modem, terwijl de andere helft een Intel-modem meekreeg. Dit jaar doet Apple hetzelfde met de iPhone X.

[related_article id=”219990″]

Cellular Insights testte twee verschillende iPhone X’s om te achterhalen of er een prestatieverschil was tussen beide varianten. Vorig jaar bleek uit dezelfde tests dat Qualcomm heer en meester was op het vlak van LTE-modems voor smartphones. Ook dit jaar is er een duidelijk kwaliteitsverschil te merken met de technologie van Intel.

Testresultaten

Cellular Insights bekeek de prestaties van de verschillende iPhones in de LTE Band 4. Deze band wordt door de meeste Amerikaanse providers, in Canada en in delen van Zuid-Amerika gebruikt. De technologiewebsite testte de downloadsnelheden op twee iPhones bij LTE-signalen vanaf -85 dBm.

Het verschil tussen beide modems werd bijna onmiddellijk duidelijk. De twee iPhones halen soortgelijke resultaten bij -85 dBm, maar de downloadsnelheid van het toestel met een Intel-modem zakt drastisch vanaf -87 dBm, terwijl de snelheid van de Qualcomm-modem zogoed als stabiel blijft tot -93 dBm.

Eindgebruikers zullen het verschil in downloadsnelheid pas echt merken bij zwakke LTE-signalen. Daarom verzwakte Cellular Insights het signaal tot beide smartphones niet langer in staat waren om bestanden te downloaden. Bij de Intel-variant gebeurde dat bij -129 dBM, terwijl de Qualcomm-iPhone het bij -130 dBm voor bekeken hield. Op dat vlak is het verschil tussen beide toestellen miniem. Toch haalde de iPhone met Qualcomm-modem onder -120 dBm snelheden die ongeveer 67 procent hoger lagen dan bij het Intel-toestel.

Uitgeschakelde functies

In vergelijking met de resultaten van vorig jaar is het verschil tussen Qualcomm en Intel kleiner geworden. De Intel-modem hield het toen al bij -125 dBm voor bekeken. Bovendien kende de modem toen bij -90 dBm een erg sterke daling, terwijl de modem van Qualcomm pas bij -105 dBm slechter presteerde.

Het is echter niet zeker of Intel een inhaalmanoeuvre aan het maken is. Apple past de werking van de modems immers aan om ervoor te zorgen dat de verschillen zo klein mogelijk zijn. Zo ondersteunt de Qualcomm X16 4×4 MIMO-antennes en LAA, waardoor de modem in staat is om gigabit-LTE-netwerken te verwerken. Aangezien de modem van Intel deze technologie niet ondersteunt, schakelt Apple de betere functies van Qualcomm uit. Hierdoor is de iPhone X slechts in staat om 600 Mbps aan downloadsnelheid te halen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business