Nieuws

Google waarschuwt voor apps die ongevraagd gegevens verzamelen

Binnenkort krijg je waarschuwingen wanneer een app ongevraagd persoonlijke gegevens over jou verzamelt.

Google past zijn beleid aan om te voorkomen dat Android-apps je persoonlijke gegevens ongevraagd kunnen verzamelen. Apps die dergelijke data gebruiken, moeten daarvoor toestemming vragen. Bovendien moeten aanbieders van applicaties duidelijk aangeven waarvoor de gegevens gebruikt zullen worden. Geef je geen toestemming, dan mogen deze apps geen data verzamelen.

Strenge regels

Over 60 dagen gaan de strengere regels van kracht. Android toont vanaf dan via Google Play Protect waarschuwingen voor apps die niet voldoen aan de nieuwe richtlijnen. Ontwikkelaars moeten binnen de twee maanden hun applicaties aanpassen om te voorkomen dat gebruikers van hun software deze waarschuwingen te zien krijgen.

Google wil niet alleen waarschuwingen tonen voor apps die via de Play Store worden gedownload; alle Android-apps zullen onder de loep genomen worden. Wanneer je een kwaadaardige app probeert te downloaden via een website, zal je de Safe Browsing-waarschuwingen van Google te zien krijgen.

Kwaadaardige apps

Google probeert al enige tijd kwaadaardige apps uit zijn winkel te weren. De Play Store staat vol met apps die populaire applicaties imiteren voor kwaadaardige doeleinden. Ook verzamelen veel applicaties meer gegevens dan ze toegeven aan hun gebruikers.

[related_article id=”220092″]

Vaak duurt het weken alvorens Google zo’n gevaarlijke apps op het spoor komt, waardoor veel gebruikers de software downloaden. Door zijn beleid aan te passen, hoopt Google te voorkomen dat gevaarlijke apps langdurig in de Play Store staan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business