Nieuws

AMD morrelt stilletjes aan specificaties van Radeon RX 560

Wie een Radeon RX 560 heeft besteld krijgt mogelijks minder dan verwacht. AMD heeft stilzwijgend het aantal shadercores en rekencores teruggebracht op bepaalde modellen.

Update 06/12 (15:58): reactie van AMD toegevoegd

AMD heeft een licht verwaterde versie van de Radeon RX 560 op de markt gebracht, zonder daar al te veel ruchtbaarheid aan te geven. Wie een RX 560 op het oog heeft, kijkt dus best eens goed naar de specificaties van de gpu. De standaardversie heeft 16 rekencores en 1024 shadercores, de iets minder krachtigere variant beschikt over 14 rekencores en 896 shadercores. De verschillen zijn significant genoeg om te stellen dat de lichtere versie van de RX 560 minder snel is dan zijn beter uitgeruste tweeling.

Het was de Duitse website Heise die als eerste op de discrepantie stootte bij sommige RX 560-modellen. Het is niet duidelijk wanneer AMD de tragere versie van de kaart op de markt bracht. Speurwerk met behulp van de Wayback Machine leert dat AMD op 7 juli 2017 enkel de standaardversie van de Radeon RX 560 afficheerde. Tussen die datum en nu heeft de fabrikant de productpagina een update gegeven om te weerspiegelen dat het twee versies van de gpu aanbiedt, maar het communiceerde dat dus niet naar zijn klanten. Dat leidt tot de situatie dat niet elke Radeon RX 560 evenwaardig is.

Het is niet ongebruikelijk dat fabrikanten verschillende versies van dezelfde grafische kaart verkopen, maar doorgaans maken ze de verschillen wel duidelijk door een afwijkende naamgeving. Dat is hier niet het geval. Je moet als consument zelf uit je doppen kijken om de juiste kaart op de kop te tikken.

Ondertussen heeft AMD gereageerd op het nieuws. In een geschreven statement laat het bedrijf weten dat het zich verontschuldigd voor de mogelijke verwarring tussen beide versies. “We hebben ontdekt dat op sommige AIB- (Add-in-board, een synoniem voor grafische kaart) en retailwebsites er geen duidelijk onderscheid is tussen de twee varianten. We ondernemen onmiddellijk stappen om dat aan te pakken: we werken samen met alle AIB- en channelpartners om te verzekeren dat de productbeschrijving en de productnamen het aantal rekenkernen duidelijk aangeven, zodat gamers en consumenten exact weten wat ze kopen.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business