Nieuws

Belgische wetenschappers willen verbod op killer robots

Wetenschappers waarschuwen voor volledig autonome wapens. Zij willen een internationaal verbod op de killer robots.

116 Belgische wetenschappers willen een nationaal verbod op volledig autonome wapens, ook wel ‘killer robots’ genoemd. De specialisten op het vlak van robotica en artificiële intelligentie roepen de Belgische regering op om een leidende rol te spelen in de internationale debatten. In Canada en Australië zijn er al vergelijkbare initiatieven gestart.

Resolutie

Vandaag beslissen de leden van de commissie Landsverdediging in de Kamer over een resolutie van Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen). Hij wil een verbod op de productie, de verkoop en het gebruik van volledig autonome wapens. Verschillende Belgische wetenschappers roepen politici op om de resolutie goed te keuren. Hun vrees is dat dergelijke wapens de drempel naar geweld en oorlog zal verlagen.

“Er zijn geen menselijke kosten meer verbonden aan het gebruik van robots: de gebruikers van autonome wapens kunnen anoniem blijven en vanop grote afstand verminken en doden, zonder zelf gevaar te lopen. Deze fysieke en morele afstand, en het feit dat er geen tegenactie door de slachtoffers mogelijk is, verandert de krachtbalans in een gewapende strijd,” vinden de wetenschappers.

Traag

In 2014 kwamen 125 landen overeen in gesprek te zullen gaan over wapens die zelfstandig hun doelwit kunnen bepalen. Deze landen kwamen in november wederom bijeen, maar toen werd er beslist om de gesprekken later verder te zetten. Human Rights Watch waarschuwt daarom dat de vooruitgang veel te traag verloopt. De 116 Belgische wetenschappers hopen dat ons land een leidende rol kan spelen in de onderhandelingen en ervoor kan zorgen dat er snel een internationaal verbod op killer robots komt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business