Nieuws

Amper 0,5 procent Android-toestellen draait op Oreo: beterschap op komst?

Android Oreo is op minder dan 1 procent van alle Android-toestellen te vinden. Dat de uitrol traag verloopt is geen verrassing, maar daar kan bij de opvolger verandering in komen.

Drie maanden na de lancering heeft Android Oreo zijn weg naar 0,5 procent van alle Android-smartphones in omloop gevonden. Een pover aandeel, maar in vergelijking met vorig jaar is er een positieve evolutie te ontwaren.

Het is Google zelf die de cijfers over de adoptie van het mobiele besturingssysteem bekend maakte. Online kan je zien hoe de koek van de verschillende Android-versies momenteel verdeeld is. Oreo maakt 0,5 procent van het taartdiagram uit, een aandeel dat even groot is als Android Ice Cream Sandwich (4.0.3 – 4.0.4). De nieuwste versie van Oreo, Android 8.1, rolde enkele dagen geleden uit. Deze heeft de drempel van 0,1 procent nog niet gehaald om in de statistieken te worden opgenomen.

Het meest gebruikte OS is het twee jaar oude Android Marshmallow, dat 29,7 procent van het marktaandeel vertegenwoordigd. Op plaats twee en drie staan respectievelijk Lollipop (26,3 procent) en Nougat (19,7 procent).

Project Treble

Het goede nieuws is dat Oreo sneller zijn weg lijkt te vinden naar smartphones dan Nougat vorig jaar. Dat besturingssysteem had een heel trage start en was bij de lancering van Oreo nog maar goed voor een aandeel van 13 procent. Oreo zou het laatste besturingssysteem kunnen zijn dat een jaar moet ploeteren vooraleer het een relevant aandeel haalt. Google integreerde in Android Oreo de code voor project Treble, een initiatief dat trage updates verleden tijd moet maken.

Project Treble vormt Android om tot een modulair systeem. Hierdoor hoeven fabrikanten niet te wachten tot chipmakers hun software hebben aangepast aan een nieuwe Android-versie, maar kunnen ze meteen van start om hun eigen Android-schil compatibel te maken met een nieuw besturingssysteem. Alle smartphones die uit de doos met Android Oreo komen, zullen project Treble ondersteunen. Nu is het afwachten of de aanpassing de uitrol van Android P deze zomer een boost zal geven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business