Nieuws

Netneutraliteit is begraven in de Verenigde Staten

Het is gebeurd: de Amerikaanse regering heeft de netneutraliteit in het land afgeschaft en daarmee de deur opengezet voor een internet dat niet voor iedereen gelijk is.

Amerika heeft officieel de netneutraliteit begraven. In de Federal Communications Commission (FCC) werd gisteren een beslissende stemming gehouden over het afschaffen van de regels die netneutraliteit garanderen in de VS. Met een meerderheid van 3 tegen 2 stemde de overheidscommissie om de regels verleden tijd te maken.

Internet met verschillende snelheden

Het opbergen van de netneutraliteit zorgt ervoor dat de Amerikaanse telecomproviders de touwtjes terug in handen krijgen. Ze kunnen beslissen om bepaalde datastromen voorrang te geven dan wel op een tragere lijn te zetten. De regels de de netneutraliteit bevestigden waren nog maar twee jaar geleden ingevoerd, net omdat telecomproviders in de VS het te bont maakten. De bedrijven krijgen nu dus opnieuw de vrije teugels. Het enige waar ze nog toe verplicht zijn als ze veranderingen aanbrengen aan hun internetservice, is om dat te melden bij de relevante overheidsdient.

Het was de voorzitter van het FCC, Ajit Pai, die het voorstel had ingediend om de strenge regels rond netneutraliteit af te schaffen. Pai kwam dit jaar aan het hoofd van de commissie te staan nadat Trump president werd en hem aanduidde voor de functie. Volgens Pai zijn de huidige regels te streng en verstikkend voor de markt. Hij vond de wetgeving ook niet noodzakelijk. “Het internet was niet kapot in 2015. We leefden niet in een digitale dystopie,” verklaarde hij nadat de commissie de wetgeving naar de prullenbak verwees. De overheid gaat ervan uit dat de providers zichzelf in de hand kunnen houden. Ondertussen hebben twintig Amerikaanse staten zich al verenigd om de beslissing van de FCC aan te vechten in de rechtszaal.

Heeft de afschaffing van de netneutraliteit in de VS ook gevolgen voor ons? Collega Michaël zette alle feiten al eens op een rij en keek naar hoe de Amerikaanse beslissing om de neutraliteit te begraven resoneert met het huidige beleid in Europa. Dat ook in onze contreien telecomproviders het niet altijd te nauw nemen met de gelijkheidsprincipes, hoeft niet te verbazen.

https://www.smartbiz.be/achtergrond/173526/amerika-doodt-netneutraliteit-een-probleem-voor-jou/

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business