Nieuws

Whatsapp verplicht om delen data met Facebook te stoppen

De Franse privacy-autoriteit CNIL heeft Whatsapp een juridisch bevel opgelegd. De app moet binnen een maand stoppen met het delen van data met moederbedrijf Facebook.

De Franse overheid doet het databeleid van Whatsapp in de ban. De Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés (CNIL), zeg maar de Franse Privacycommissie, heeft de berichtendienst een juridisch bevel opgelegd. Als de app binnen een maand niet is gestopt met het delen van data met moederbedrijf Facebook, zal de CNIL nieuwe stappen ondernemen en mogelijk sancties opleggen.

Business Intelligence

Aanleiding van het huidige verbod is de verandering in zijn databeleid die Whatsapp vorig jaar in augustus doorvoerde, waarbij het de data van zijn platform begon te delen met Facebook. Het CNIL stelde een onderzoek in naar de legitimiteit van de aanpassing, en verklaart nu dat die beslissing in tegenstrijd is met de Franse wet ter bescherming van data. Whatsapp haalde als argument voor de aanpassing drie redenen aan: de mogelijkheid om advertenties te personaliseren, voor beveiliging en feedback van zijn services, en voor de verbetering van zijn services via business intelligence. Het is de laatste reden waar de CNIL onregelmatigheden vaststelt.

Het advertentie-luik van het Whatsapp-beleid werd niet in rekening genomen, omdat de CNIL van het sociaal netwerk te horen kreeg dat de data van de 10 miljoen Franse gebruikers in feite nooit zijn gebruikt voor personalisering. Beveiliging is volgens de CNIL een gegronde reden om data te verzamelen, aangezien dit essentieel is om het goed functioneren van de app te garanderen. Business intelligence is dat echter niet. De CNIL tilt vooral zwaar het feit dat gebruikers geen mogelijkheid hebben om nee te zeggen tegen het verzamelen van hun data voor deze reden. Wie de berichtendienst installeert, stemt impliciet in met het feit dat zijn data naar Facebook gaat. De enige manier om dit te stoppen is om de app te verwijderen.

[related_article id=”185427″]

Bovendien weigerde Whatsapp zijn medewerking aan het onderzoek van de privacy-waakhond, dat de berichtendienst vroeg om hen een sample te geven van de data die ze verzamelden van Franse gebruikers en overmaakten aan Facebook. Whatsapp weigerde het verzoek, met het argument dat het niet onder de Franse wetgeving valt aangezien het bedrijf gevestigd is in de Verenigde Staten.

Frankrijk is niet het enige land waar Whatsapp, en bij uitbreiding Facebook, onder vuur ligt vanwege zijn datapraktijken. Het bedrijf werd al eens tijdelijk verplicht om te stoppen met delen van gegevens tussen Whatsapp en Facebook door Europa. Afgelopen zomer kreeg Facebook nog een boete van 110 miljoen euro opgelegd vanwege het feit dat het bij aankoop van Whatsapp had gegarandeerd dat het geen data tussen beide platformen zou uitwisselen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business