Nieuws

Intel en AMD ontwikkelen processor: gamen op dunne laptop

De nieuwe G-reeks van processoren voor (dunne) laptops bevat voldoende grafische rekenkracht om op te gamen.

Enkele maanden geleden deed het gerucht de ronde dat Intel en AMD de handen in elkaar zouden slaan om samen een laptopchip uit te brengen. Op de technologiebeurs CES in Las Vegas bevestigt Intel dit nieuwtje. De chipbakker lanceerde er zijn nieuwe serie processors voor laptops. Deze CPU’s hebben een Vega-GPU van AMD aan boord met HBM2-geheugen. Door samen te werken kunnen de rivalen Nvidia het vuur aan de schenen leggen.

Er zijn vier nieuwe processors aangekondigd die samen worden gebundeld onder de G-serie. Twee van hen – de Intel Core i7-8809G en de Core i7-8709G – hebben een Radeon RX Vega M GH als geïntegreerde GPU. De Core i7-8705G en Core i5-8305G moeten het doen met een iets lichter exemplaar, de RX Vega M GL. Deze geïntegreerde graphics zouden respectievelijk moeten concurreren met de mobiele videokaarten GTX 1060 en 1050 van Nvidia.

HBM2

Bij alle nieuwe processors heeft Intel het GDDR5-videogeheugen vervangen door HBM2 zodat moederborden een pak kleiner worden. Dankzij het HMB2-geheugen en een interconnect bridge moet er meer ruimte zijn voor koeling en batterijcapaciteit. Zo zou het bijvoorbeeld mogelijk worden om op ultradunne laptops te gamen.

[related_article id=”220130″]

Een samenwerking zou beide bedrijven goed uitkomen: AMD hinkt achterop in de markt voor GPU’s en Intel concurreert met Nvidia op de markt voor AI-hardware. Het nieuws komt niet helemaal uit de lucht vallen. In mei dook een licentie op van Intel op AMD’s Radeon graphics. In juni lekte er ook een engineering sample op van een Kaby Lake-CPU met de GPU van AMD erop.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business