Nieuws

Tesla vangt productie aan van zonnedak

In de komende maanden worden de eerste Solar Roofs op Amerikaanse daken geïnstalleerd. Wij moeten nog even wachten.

In oktober presenteerde Tesla zijn ‘zonnedak’, dat het maakt in samenwerking met dochterbedrijf Solar City. De Tesla Solar Roof is niet te onderscheiden van een klassiek dak. In de pannen zijn immers zonnecellen verwerkt, zodat je geen lelijke constructie meer op je huis hoeft te deponeren. Het was even stil, maar gisteren liet Tesla aan Reuters weten dat het begonnen is met de productie ervan. De dakpannen worden ontwikkeld in een fabriek in de Verenigde Staten waar ongeveer vijfhonderd mensen werken.

Robuust en stijlvol

De dakpannen zijn beschikbaar in vier verschillende stijlen: Tuscan, Slate, Smooth en Textured. Daarnaast kunnen ze worden uitgerust met een warmte-element zodat ze zichzelf kunnen ontdooien bij eventuele sneeuwval. Het dak is gemaakt van duurzame materialen waardoor het zelfs robuuster moet zijn dan reguliere varianten. De Tesla Solar Roof zou geïnstalleerd worden op vijf à zeven dagen, wat ongeveer hetzelfde is als bij een generieke huisbedekking. Het dak kan daarnaast geleverd worden met de Tesla PowerWall om de opgewekte stroom op te vangen.

[related_article id=”215100″]

Een typische huiseigenaar in de Verenigde Staten betaalt ongeveer 21,85 dollar per vierkante voet voor een zonnedak. Daarbij moet je rekening houden dat niet elke dakpan zonnecellen bevat, want dit is voor veel woningen een overbodige luxe. Het bedrag hierboven weerspiegelt een dak waarbij 35% van de tegels energie-opwekkend zijn.

Wij moeten nog even wachten

Klanten die vorig jaar al duizend dollar als voorschot hebben betaald, krijgen als eerste een Tesla Solar Roof. Tesla wilde eigenlijk vorige zomer al beginnen met de productie, maar haalde – net zoals bij de Model 3 – zijn deadline niet. Vanaf wanneer we in België onze huizen kunnen bedekken met een zonnedak, is nog niet bekend. Volgens Musk zijn de dakpannen met ingebouwde zonnepanelen vanuit bijna elk land te bestellen. Voor de levering zullen we vermoedelijk nog een jaartje moeten wachten.

[related_article id=”215645″]

Dakpannen met zonnepanelen zijn overigens niets nieuws. Zo schreven we al over een Amerikaanse start-up die de daken dubbel zo snel installeert aan een véél goedkopere prijs. Ook het Belgische Eternit biedt dakpannen met zonnepanelen aan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business