Nieuws

Microsoft geeft je inzicht in welke data je met hen deelt

In de komende Windows 10-update lanceert het concern een tool die toont welke gegevens je naar hen stuurt. Ook het Privacy Dashboard krijgt nieuwe functies.

Zondag is Data Privacy Day, een dag waarin extra aandacht gevestigd wordt op de bescherming van persoonsgegevens. Microsoft is vroeg op de afspraak en toont een preview van een privacytool, die in de volgende Windows-versie zal verschijnen. Het programma zal door het leven gaan onder de naam Windows Diagnostic Data Viewer. Het geeft je een kijkje welke data jouw pc (of andere Microsoft-apparaten) naar de technologiereus stuurt.

De tool geeft je meer informatie wanneer het besturingssysteem data uploadt en welke gegevens dit juist zijn. Deelnemers aan het Windows Insider Program kunnen als eerste met het programma aan de slag. De Windows Diagnostic Viewer zal wel niet automatisch geïnstalleerd worden op je systeem, maar wordt een los programma die je uit de Windows Store kan plukken.

Inzicht én controle

Naast meer inzicht wil Microsoft je meer controle geven over jouw data. Concreet worden er meer features toegevoegd aan het Microsoft Privacy Dashboard. In dit venster kan je zelf je gegevens beheren en instellen welke data verzameld wordt. Je kan er niet alleen de privacy-instellingen van je apparaat mee aanpassen, maar ook bijvoorbeeld van je browser. Ook zal je specifieke items kunnen verwijderen en data uit het dashboard exporteren. Of het mogelijk wordt om je privacy helemaal af te schermen, is niet duidelijk.

[related_article id=”214060″]

Waarom het bedrijf dit juist doet, is mogelijk om compliant te zijn aan de GDPR-wetgeving. Of ze wil gewoon onderstrepen dat ze geen problemen heeft om te laten zien welke data ze verzamelen. Jarenlang vragen gebruikers al aan het bedrijf om transparanter te zijn, dus op deze manier kunnen ze de criticasters de mond snoeren. In eigen woorden wil ze ‘volledig transparant zijn over de diagnostische gegevens die ze van jouw Windows-apparaten verzamelen’. Hoe gedetailleerd de informatie zal zijn die Microsoft verschaft, valt af te wachten.

De volgende update verschijnt waarschijnlijk komend voorjaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business