Nieuws

Uren, minuten, seconden, flicks: Facebook vindt nieuwe tijdseenheid uit

De flick is de kleinste tijdseenheid die groter is dan een nanoseconde.

Facebook heeft zijn eigen tijdseenheid gelanceerd: de ‘flick’. Maak je geen zorgen, het is geen aanduiding van de gemiddelde tijd dat iemand naar een bericht op het sociale netwerk kijkt, maar een slimme oplossing voor het synchroniseren van video en audio.

De flick is een porte-manteauwoord voor ‘frame-tick’ en werd ontwikkeld door ingenieurs bij Facebooks VR-divisie Oculus. Eén flick is gelijk aan een zevenhonderdvijf miljoen zeshonderd duizendste van een seconde, ofwel 1/705.600.000. Het is volgens Facebook de “kleinste tijdseenheid die groter is dan een nanoseconde”. Omgerekend komt een flick overeen met ongeveer 1,41723356 nanoseconden.

Facebook ontwikkelde de flick als eenheid voor de duur van een individuele video frame of audio sample bij populaire frame en sample rates. Of een video nu aan 24 fps, 25 fps, 30 fps of een veelvoud daarvan speelt: de duur dat een enkel frame in beeld komt is altijd uit te drukken in een geheel aantal flicks.

24 fps = 29.400.000 flicks
25 fps = 28.224.000 flicks
30 fps = 23.520.000 flicks

Programmeurs die bijvoorbeeld visual effects voor CGI ontwerpen, moesten tot nu toe beroep doen op nanoseconden voor het synchroniseren van frames omdat dat de kleinste tijdseenheid is die kan worden uitgedrukt in C++. De meeste frame rates zijn evenwel niet uit te drukken in een geheel aantal nanoseconden.

Bij 24 fps, de populairste frame rate voor films, wordt elk frame bijvoorbeeld 0,041666666… seconden  weergegeven. Dat oneindige decimale getal kan je voor het gemak afronden naar 0,04167, maar dan treedt er een kleine foutenmarge op. Die foutenmarges kunnen bij een groot aantal frames oplopen en zichtbaar worden.

Met de flick hoopt Facebook dat het die kleine foutjes kan elimineren, waardoor het synchroniseren van frames eenvoudiger wordt. Of de rest van de industrie de eenheid ook omarmt of toch maar aan de nanoseconde vasthoudt, valt nog af te wachten.

Facebook heeft alle informatie over de flick op GitHub gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business