Nieuws

Nieuwe Chrome-versie: fix voor Meltdown en Spectre, websites dempen

Daarnaast introduceert Chrome versie 64 een sterkere pop-upblocker en HDR-ondersteuning.

Google heeft een nieuwe update voor Chrome klaar, versie 64. De versie is vandaag beschikbaar voor zowel Windows, Mac als Linux. Er worden geen baanbrekende nieuwigheden geïntroduceerd. De nieuwe Chrome geeft je eerder een digitaal aspirientje tegenover de vele frustraties die tegenwoordig op het world wide web de kop opsteken. Zo kan je voortaan websites permanent muten die automatisch video’s afspelen, beschikt de browser over een sterkere pop-upblocker en worden de beveiligingslekken Spectre en Meltdown gedicht.

[related_article id=”218646″]

Mute

Steeds meer websites spelen automatisch een video af, ook al wil je dat niet. Staat je volume op dat moment hoog ingesteld, dan sta je voor een onaangename verrassing. De video blijft bovendien meestal spelen, zelfs al scrol je naar beneden.

Je kon eerder al een tabblad ‘muten’, maar voortaan kan je een website permanent dempen door met een rechtermuisknop op een tabblad te klikken. De video speelt nog steeds af, maar het geluid wordt uitgeschakeld.

[related_article id=”222433″]

Meltdown en Spectre

De Spectre- en Meltdown-lekken schudden cpu-land door elkaar. Meltdown is een bug die specifiek te vinden is bij Intel-processors. Gelijktijdig met Meltdown werd ook Spectre wereldkundig gemaakt, een gerelateerde kwetsbaarheid die aanwezig is nagenoeg alle soorten computerchips. De kwetsbaarheden laten een aanvaller toe om gevoelige en doorgaans goed beschermde data toch te lezen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de wachtwoorden in de kluis van je wachtwoordbeheerder.

In versie 64 worden de kwetsbaarheden gedicht in de browser. De bescherming moet voorkomen dat een aanvaller via JavaScript informatie uit het geheugen kan stelen, zoals wachtwoorden.

Pop-upblocker

Een pop-up met een neppe download- of speelknop die je doorverwijst naar een third party website. Een transparante overlay op een website die je redirect naar een andere webpagina. Scammers worden steeds vindingrijker om je naar hun website te lokken en kliks te verzamelen.  Een op vijf meldingen van Chrome-gebruikers gaan over ongewenste content. Daarom wil Chrome zijn pop-upblocker van meer spierballen voorzien.

De sterkere pop-upblocker moet gebruikers beter tegen ongewenste content beschermen. Chrome zal nu voorkomen dat je zomaar via een redirect een nieuwe tab of venster opent. Als die webpagina vaak is gerapporteerd door gebruikers, dan wordt hij tegengehouden.

Andere toevoegingen

Verder voegt Google HDR-ondersteuning toe in Chrome. De functie werkt voorlopig enkel in de Windows-versie en je computer moet over enkele vereisten beschikken. Zo heb je een scherm en grafische kaart nodig die HDR ondersteunen en moet de Fall Creators Update op je systeem geïnstalleerd zijn.

Er zijn nog een heleboel andere toevoegingen, maar die zijn voornamelijk gericht op ontwikkelaars. Je kan de nieuwe versie vandaag al downloaden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business