Nieuws

Sport-app Strava onthult militaire informatie

Strava lekt onbedoeld militaire geheimen via een heatmap opgesteld op basis van anonieme data van gebruikers. De app wijt het probleem aan onwetendheid over de privacy-instellingen.

Op een wereldkaart waarop Strava de bewegingen van zijn gebruikers etaleert, zijn ook bewegingen binnen militaite bases af te leiden. Dat nieuws kwam afgelopend weekend aan het licht nadat een onderzoeker er op Twitter op gewezen had. Hij toonde aan dat de kaart ingezet kan worden om de looproutes van militairen te achterhalen.

Heatmap

Strava is voornamelijk bekend als een competitief ingesteld fitness-app voor fietsers, maar kan voor een breed aantal activiteiten ingezet worden. Het bedrijf zette eind vorig jaar een heatmap online gebaseerd op data van zijn gebruikers. Die heatmap laat zien waar de meeste Strava-gebruikers actief zijn. De data zijn geanonimiseerd en kunnen op eerste zicht niet herleidt worden naar personen.

Wie de heatmap echter combineert met kennis over de ligging van militaire bases, kan vrij eenvoudig op kaart kijken hoe militairen zich door een basis bewegen. Nathan Ruser, de Amerikaanse onderzoeker die het feit wereldkundig maakte, toonde onder andere routes aan bij bases van de VS in Afghanistan, en bij Turkse en Russische militaire kwartieren in Syrië.

Privacy-instellingen

In een reactie op het nieuws stelt Strava dat het zich inspant om gebruikers te onderwijzen over de privacy-instellingen van de app. Standaard staat ingesteld dat de gebruikersdata van activiteiten wordt gedeeld met Strava, maar wie wil kan het delen van die informatie uitschakelen. Het is niet de eerste keer dat mobiele apps onbewust militaire informatie prijsgeven en dat militaire afdelingen daar met vertraging op reageren. In 2016 deed het Amerikaanse leger Pokémon Go in de ban en verbood het zijn werknemers om de app op hun professionele telefoons te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business