Nieuws

Eerste snelheidsscores Qualcomm Snapdragon 845 bekend

Qualcomm heeft de nieuwe Snapdragon 845 voor het eerst vrijgegeven om tests mee uit te voeren. De scores zien er veelbelovend uit.

Een klein groepje journalisten kreeg afgelopen week de kans om de Qualcomm Snapdragon 845 aan benchmarks te onderwerpen. De Snapdragon 845 is de opvolger van de Snapdragon 835 en de chip die je dit jaar in de grote kleppers van smartphonefabrikanten zal zien opduiken. De processor zal zijn debuut maken met de Samsung Galaxy S9.

Bakproces

De Snapdragon 845 is op basis van hetzelfde 10 nanometer-bakproces als de 835 gemaakt. Dat heeft Qualcomm ondertussen verder verbeterd, zodat het nog meer rekenkracht uit de Snapdragon 845 kan persen. De octacore-chip heeft 4 Kryo-Gold kernen tot 2,8 GHz en 4 Kryo Silver-kernen tot 1,77 GHz. Een belangrijke pluspunt is de grafische kaart: de Adreno 630 op de 845-SoC zou tot een derde meer kracht leveren als zijn voorganger; aldus Qualcomm. Een andere publiekstrekker is de geavanceerde X20-modem die snelheden tot 1,2 gbps mogelijk maakt.

Troon opeisen

Testers kregen een ongemarkeerde smartphone met de Snapdragon 845 binnenin waarop ze benchmarks mochten loslaten. Die tests geven een indicatie van de capaciteit van de System-on-a-chip en tonen het vermogen in absolute cijfers.

[related_article id=”221186″]

De Snapdragon 845 biedt een duidelijke verbetering ten opzichte van de Snapdragon 835. De chip scoort op alle benchmarks consistent beter als zijn voorganger, met een marge van gemiddeld zo’n 20 procent. Vooral de grafische capaciteit springt er tussenuit. Qualcomm houdt zich aan zijn woord: de Adreno 630 levert minstens een derde tot soms het dubbele meer vermogen dan de Adreno 540.

Qualcomm heeft met de Snapdragon 845 opnieuw een snelheidsduivel in handen. Een enorme sprong ten opzichte van de 835 is er niet, maar de chip heeft genoeg in huis om ook dit jaar opnieuw de troon op te eisen van de snelste smartphone-processor.

Geen uitsluitsel

Hoe specifieke smartphones zoals de Galaxy S9 zullen presteren, is nog niet definitief te zeggen op basis van deze scores. Fabrikanten kunnen immers door de optimalisatie van hun software meer (of minder) uit de chip halen. Vertaald naar reële snelheid zal je waarschijnlijk ook weinig merken van de voordelen van de Snapdragon 845. High-end smartphone-chips zijn al enkele jaren zo snel dat een incrimentele verbetering meestal niet te merken is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business