Nieuws

Minen van cryptomunten vertraagt de zoektocht naar aliens

De zoektocht naar radioboodschappen van buitenaardse beschavingen vertraagt door het minen van cryptocurrencies en een tekort aan grafische kaarten.

Astronomen die op zoek zijn naar buitenaards leven, doen dat door radiofrequenties af te speuren naar mogelijke radioboodschappen van buitenaardse beschavingen. Om zoveel mogelijk verschillende frequenties te scannen, maken de wetenschappers gebruik van de rekenkracht van grafische kaarten. Het probleem is dat door de hype rond cryptocurrencies die verwerkingseenheden opgekocht worden door miners van Bitcoin en andere cryptomunten, en moeilijk te vinden zijn.

Hoewel grafische kaarten specifiek zijn ontworpen voor het ‘renderen’ van visuele beelden, zijn ze dankzij hun snelheid en efficiëntie bij het uitvoeren van repetitieve berekeningen ook bruikbaar in de zoektocht naar radioboodschappen van aliens of voor het minen van cryptomunten.

De astronomen gebruiken de grafische verwerkingseenheden in hun telescopen om zoveel mogelijk frequentiekanalen te beluisteren en te analyseren. Wetenschappers weten niet op welke frequentie buitenaards leven boodschappen uitzendt en onderzoeken alle mogelijkheden. Dat vereist een hoop rekenkracht.

Zoektocht naar GPU’s

Net zoals het analyseren van radiosignalen, vereist het minen van cryptomunten een enorme rekenkracht. Als het tekort aan grafische kaarten aanhoudt, is het mogelijk dat het onderzoek naar radioboodschappen van buitenaards leven wordt stopgezet.

Daniel Werthimer, het hoofd van het Search for Extraterrestrial Intelligence-onderzoek aan de Universiteit van Californië – Berkeley, vertelde de BBC dat hij niet voldoende grafische kaarten vond voor het project.

Om de data van de radiosignalen te kunnen verwerken en analyseren, gebruikt het team in sommige telescopen tot 100 grafische kaarten. Die krachtige verwerkingseenheden worden nu opgekocht door miners die ze gebruiken bij het minen van cryptocurrencies.

Als het onderzoek wordt stopgezet, zouden wetenschappers een mogelijke oproep van onze galactische buren missen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business