Nieuws

Eerste versie Android P nog deze maand beschikbaar

Het ziet er naar uit dat Google medio maart de eerste ontwikkkelaarsversie van Android P zal lossen, in aanloop naar een officiële lancering later dit jaar.

Als we notoir telecomlekker Evan Blass mogen geloven – en dat is doorgaans het geval – lost Google later deze maand de eerste ontwikkelaarsversie van Android P, de negende grote versie van zijn mobiele besturingssysteem. Blass maakt dat zoals gewoonlijk bekend via zijn Twitter-account @evleaks.

https://twitter.com/evleaks/status/969822034216804352

Pi-dag

Volgens Blass mikt Google op een release medio maart. Die timing lijkt realistisch: ook de eerste preview van Android Oreo werd vorig jaar in de loop van maart gelost. We speculeren, maar Google kennende zou het ons niet verbazen als de eerste versie van Android P op op 14 maart verschijnt. Die dag staat beter bekend als Pi-dag. Dat zou een hint kunnen zijn op de voorlopig nog onbekende naam van de nieuwe Androidversie. Google heeft de gewoonte om voor dessertnamen te kiezen, en Android Pie lijkt in dit geval een logische kandidaat. Qua easter egg kan dat tellen.

Ondertussen doen al enkele geruchten de ronde over de nieuwigheden die Android 9.0 met zich zal meebrengen. Zo zouden applicaties niet langer op de achtergrond gebruik kunnen maken van de camera en microfoon, en zou Android P het eenvoudiger maken om telefoonnummers te blokkeren.

Google I/O

Net als vorig jaar plant Google wellicht meerdere iteraties van zijn preview voor ontwikkelaars in aanloop naar een officiële lancering tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie Google I/O eind mei. De eerste smartphones met Android P zouden dan in het najaar verschijnen.

Ondertussen ziet het Androidlandschap er nog even verdeeld uit als altijd. De laatste versie, Android Oreo, heeft volgens de laatste cijfers nog maar 1,1 procent van de koek afgebeten. De grootste slokop is met 28,1 procent nog altijd Marshmallow (versie 6), dat al van 2015 dateert. Android Nougat (versie 7) en Lollipop (versie 5) vervolledigen de top drie met respectievelijk 28,5 procent en 24,6 procent.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business