Nieuws

Apple werkt aan nieuwe schermtechnologie

Na lcd en OLED lijkt Apple toe te zijn aan een nieuwe beeldschermtechnologie. MicroLED is de naam, met wederom een lager energieverbruik en een hogere maximale helderheid.

Smartphones worden steeds geavanceerder, veelal met de technologie die zich bevindt achter het beeldscherm. Dit betekend echter niet dat er niet genoeg aan de gang is op het gebied van beeldscherm-technologie. Zo heeft Samsung al jaren enorm veel tijd, geld en moeite gestoken in het verbeteren van hun AMOLED-panelen.

Apple lijkt nu bezig te zijn met het verdiepen in een nieuwe beeldschermtechnologie voor toekomstige Apple telefoons. Met de iPhone X gebruikte Apple voor het eerst een andere technologie dan de verouderde lcd-panelen in hun telefoons; ze maakten met de iPhone X de overstap naar OLED.

OLED vs. LCD

Op de markt van smartphones zie je sinds een paar jaar eigenlijk een tweedeling. High-end smartphones zijn vaak uitgerust met een (AM)OLED-beeldscherm, terwijl de meeste low-end en midrange smartphones beschikken over een lcd-paneel.

OLED-panelen hebben vele voordelen, zoals een lager stroomverbruik, hogere behaalbare helderheid – Samsung heeft panelen die een helderheid van 1000 lux halen – en de panelen zijn een stuk buigzamer. Daarnaast zijn contrastwaarden van OLED-panelen oneindig, pixels kunnen immers afzonderlijk in- en uitgeschakeld worden. De meeste smartphones met een gebogen scherm maken dan ook gebruik van een OLED-paneel. Naast de voordelen heeft het ook nadelen. Zo is de levensduur van de panelen vaak korter omdat de techniek gebruik maakt van organische deeltjes die relatief gezien snel slijten.

Zoals ik net al even aangaf worden lcd-panelen vaak gebruikt in telefoons die zich bevinden in het low-end en midrange segment – de panelen zijn immers goedkoper om te produceren. Lcd-panelen missen alle voordelen die (AM)OLED-panelen hebben. Ze hebben immers een hoger stroomverbruik, lagere behaalbare helderheid en de panelen zijn moeilijker om te buigen. De contrastwaarden bij lcd-panelen zijn ook enorm anders, de pixels worden immers verlicht door een (gelijkmatig) verdeelde backlight. Waar OLED-panelen last hebben van slijtage van de organische delen van het beeldscherm, heeft lcd dit niet.

MicroLED

OLED- en lcd-panelen kennen we al behoorlijk wat jaren. Apple is volgens een rapport van Bloomberg bezig met een nieuwe beeldschermtechnologie, genaamd MicroLED. Apple is niet de enige fabrikant die er hard mee aan de slag is gegaan, zo zijn ook Samsung en Sony druk bezig met MicroLED.

MicroLED lijkt eigenlijk heel veel op OLED, met als grootste verschil dat MicroLED gebruik maakt van niet-organische materialen. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de levensduur enorm verbeterd is bij deze technologie. Verder zou MicroLED een enorme stap moeten zetten in het verder omlaag brengen van het energieverbruik. Ten slotte zou de maximale helderheid van MicroLED dertig keer hoger liggen dan bij OLED.

De plannen lijken er nu zo uit te zien dat Apple als eerste MicroLED uit gaat rollen voor de Apple Horloges, waarschijnlijk omdat de productie van kleine beeldschermen in het begin gemakkelijker gaat. Wanneer Apple de MicroLED beeldschermen klaar heeft voor gebruik blijft afwachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business