Nieuws

Cryptojacking is in 2017 met 8.500 procent toegenomen

Cryptojacking is enorm in populariteit aan het klimmen, zo blijkt uit onderzoek van Symantec

2017 was misschien wel het jaar van de cryptocurrency. De waarde van Bitcoin ging door het dak, en ook andere munten zoals Ethereum zagen enorme waardestijgingen. Dit maakt dat ook hackers de kans zien om geld te verdienen in deze lucratieve handel.

Cryptojacking

Het bedrijf achter Norton, Symantec, heeft nu onderzoek gedaan naar de manier waarop hackers gebruik maken van computers van onwetende gebruikers om cryptocurrencies te verkrijgen. Dat heet ‘cryptojacking’ en vergt slechts de injectie van enkele regels code in een website of applicatie om de rekenkracht van een computer te gebruiken voor het ‘mijnen’ van cryptomunten.

De praktijk wint in snel tempo aan populariteit. In het laatste kwartaal van 2017 steeg het aantal detecties van cryptojacking met 8500 procent. In de laatste drie maanden van vorig jaar maakte cryptojacking 16 procent uit van alle online aanvallen die door Symantec werden geblokkeerd. Dat gebeurde in pieken die niet toevallig overeen kwamen met pieken in de waarde van Bitcoin en andere cryptomunten.

Cryptojacking kan lijden tot computers die enorm vertraagd worden Om nog te zwijgen van een hogere energierekening door de extra verbruikte stroom. Verder, als het gaat het om apparaten zoals telefoons en laptops, kan het de levensduur van de batterij ernstig verminderen.

Op grotere schaal kunnen de gevolgen voor bedrijven die te maken krijgen met cryptojacking bijzonder ernstig zijn. Als dit niet op tijd wordt opgemerkt kan het bijvoorbeeld lijden tot een volledige uitschakeling van het bedrijfsnetwerk. Verder kunnen de clouddiensten van bedrijven overbelast raken, uiteindelijk allemaal met het gevolg dat bedrijven extra onvoorziene kosten maken.

Nederland

Wat opvallend is, is dat in Nederland 1,8 procent van alle coinminer detecties wereldwijd plaatsvindt. Nederland staat hiermee op de zevende plaats in Europa. Waarom Nederland zoveel coinmining detecties heeft, is niet bekend.

Wat verder opvalt, is dat het vaak moeilijk is om te zien of computers worden gebruikt voor coinmining. Dat computers vertragen is immers vaak genoeg te wijten aan verouderde hardware. Daarnaast is er ook niet altijd iets te zien aan het stroomverbruik. Volgens Symantec proberen criminelen het proces immers zo aan te pakken dat de eindgebruikers geen enorme veranderingen merken in hun energieverbruik.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business