Nieuws

Chrome maakt komaf met automatisch afspelende video’s

Steeds meer websites (of pop-upvensters) spelen automatisch een video af, ook al wil je dat niet. Daarom onderneemt Google actie, al zijn er uitzonderingen.

In april rolt Google een update uit die automatisch afspelende video’s naar het verleden moeten verbannen. Ongetwijfeld doen veel Chrome-gebruikers bij dit nieuws een vreugdedansje, want het is een van de meest gevraagde functies in de browser. Vanaf Chrome 66 kunnen de filmpjes in principe niet meer afspelen, ook al zijn er een aantal uitzonderingen gemaakt.

[related_article id=”222502″]

Niet de eerste maatregel

Automatisch afspelende video’s zijn één van de grootste frustraties tijdens het surfen op het web. Staat je volume op dat moment hoog ingesteld, dan sta je voor een onaangename verrassing. De video blijft bovendien meestal spelen, zelfs al scrol je naar beneden. In update 64 zette Google al een eerste stap in de juiste richting door gebruikers de optie te geven om bepaalde sites definitief te dempen, maar nu schakelt Google nog een versnelling hoger.

Zonder audio toegestaan

In een blogpost licht het concern toe welke video’s voortaan nog automatisch afgespeeld mogen worden. Daarvoor maakt Google een onderverdeling in vier categorieën. De eerste drie zijn vrij logisch. Als er geen geluid aan te pas komt, dan mag een video altijd worden afgespeeld. Denk daarbij aan GIFs, video’s zonder audiospoor of filmpjes waarvan de site automatisch het geluid dempt. Als een gebruiker ergens op een website klikt (waardoor een filmpje automatisch afspeelt) zijn er ook geen problemen. Smartphones krijgen eveneens een aparte categorie: sites die zijn vastgezet op het Android-thuisscherm mogen video’s automatisch afspelen.

De vierde categorie is complexer. Een website mag namelijk media automatisch afspelen als de gebruiker ‘voldoende interesse vertoont’. Dit roept uiteraard vragen op: hoe kan Google dit bepalen? Om dat te weten, ontwikkelde het bedrijf de ‘Media Engagement Index’ (MEI). Concreet houdt je browser voortaan bij hoe vaak sites gebruikt worden voor het bekijken van een video. Bezoek je een website minstens vijf keer, waarvan je 70% van de keren ervoor kiest om de video af te spelen, dan knijpt Google een oogje toe. Het bedrijf implementeert deze functie specifiek voor videoplatforms zoals Netflix en YouTube, waarvan het zelf eigenaar is. Om ervoor te zorgen dat de MEI bij lancering correct is, begint Google nu al met het verzamelen van gegevens.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business