Nieuws

Apple verruilt Intel-chips voor eigen makelij

Met een eigen chip gaat er een vat aan mogelijkheden open voor Apple. Eerder was al bekend dat het bedrijf iPhone-apps wil emuleren op zijn computers.

Apple gaat de samenwerking met Intel beëindigen, zo meldt persagentschap Bloomberg. De informatie is afkomstig van Mark Gurman, die het meestal bij het rechte eind heeft. Het bedrijf wil tegen 2020 eigen chips bakken voor zijn computers. De plannen staan intern bekend onder de codenaam ‘Kalamata’. Een serieuze aderlating voor de blauwe processorfabrikant, want Intel behaalt ongeveer vijf procent van zijn jaarlijkse omzet door zijn samenwerking met Apple.

[related_article id=”223450″]

Wel zouden de plannen zich nog in een vroeg stadium bevinden. De beslissing is nog niet definitief en de overgang naar het gebruik van eigen chips zou bovendien in meerdere fasen verlopen, aldus het persbureau. Door eigen processors in zijn computers te stoppen zou Apple zijn apparaten beter met elkaar willen laten samenwerken. Voor zijn iPhones, iPads en Apple Watch bakt het al zelf chips, maar in Mac-computers steekt er nog een processor van Intel.

ARM en universele apps

Apple liet vorig jaar al vallen dat ze werken aan universele apps, die zowel op iOS als macOS werken. Helaas zijn deze besturingssystemen gehuisvest op verschillende architecturen, wat een obstakel zou vormen. Met een eigen chip zou Apple ook zomaar laptops op ARM-architectuur kunnen uitbrengen, naar het voorbeeld van Microsoft. Deze toestellen hebben een smartphonechip onder de motorkap en gaan veel langer mee op een batterijlading.

En misschien wel het belangrijkste van allemaal: zo krijgt Apple de touwtjes in handen en zit het niet meer vast aan het schema van Intel. Bovendien kunnen ze met een eigen chip hun concurrenten de loef afsteken met functies die andere fabrikanten niet hebben.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business