Nieuws

Firefox lanceert browser voor mixed reality

Mozilla zet volop in op virtual en augmented reality met een aangepaste browser. Hij zou cross-platform werken op elke headset.

“Volgens ons ligt de toekomst van virtual en augmented reality binnen browsers”, zo vangt Mozilla zijn aankondiging aan. In plaats van zijn browser Firefox helemaal te optimaliseren voor de nieuwe technologieën, gooit het bedrijf het over een andere boeg. Het lanceert een dedicated browser voor VR- en AR-toepassingen, Firefox Reality, dat moet werken op elk mogelijk platform.

[related_article id=”220447″]

Met Firefox Reality wil Mozilla komaf maken met een belangrijk obstakel. Andere browsers zijn immers altijd specifiek gebouwd voor één bepaald platform. De nieuwe browser van Mozilla werkt onafhankelijk en is daarmee geschikt voor alle platformen. De ontwikkelaar heeft alvast een filmpje online gezet waarin we een sneak peek krijgen van de interface. In de komende weken en maanden zal het bedrijf meer informatie geven en transparant zijn over de gemaakte vorderingen.

De browser is gebaseerd op Firefox Quantum en is open source, zodat ontwikkelaars ze makkelijk kunnen aanpassen voor hun apparaten. De broncode kan je op GitHub downloaden. Daarnaast wordt er onder meer beroep gedaan op de high-performance webengine Servo, die deels wordt gefinancierd door Mozilla. Firefox Reality is volgens zijn geestesvader een langetermijnsproject. Momenteel zit het platform nog in een testfase, maar in de komende weken worden al heel wat updates uitgerold.

De huidige versie werkt al met de HTC Vive Focus, HTC Vive Wave, Google DayDream en Samsung Gear VR. Ook maakt de browser deel uit van het Magic Leap early access-programma. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de browser zijn weg gaat vinden naar zowat alle VR-, AR- en MR-headsets.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business