Nieuws

Google tovert SMS-app om tot uitgebreide chatclient

Zeg binnenkort niet meer sms, maar 'rcs'. Google omarmt de nieuwe berichtenstandaard die de concurrentie moet aangaan met chatdiensten zoals WhatsApp en Telegram.

De sms blies onlangs 25 kaarsjes uit, maar het lijkt erop dat zijn levenseinde in zicht is. De chatapp op Android gaat immers een nieuw berichtenprotocol ondersteunen: Rich Communication Services (of rcs). Dat schrijft The Verge. Google gaat zijn nieuwe berichtenapp ‘Chat’ noemen. De nieuwe berichtenstandaard biedt veel meer mogelijkheden dan zijn voorganger, maar telecomproviders moeten wel het protocol activeren.

Chat wordt een beetje vergelijkbaar met chatdiensten zoals WhatsApp en Telegram. Vermoedelijk krijg je Chat automatisch op je telefoon via een update in de Play Store. Of het geld zal kosten om een rcs’je te sturen, is niet duidelijk: dat hangt af van de provider. Ondersteunt het netwerk de berichtenstandaard niet, dan zal deze automatisch veranderen in een SMS-bericht. Chats zullen wel geen end-to-end-encryptie hebben. Draag je je privacy hoog in het vaandel, dan kies je beter voor een alternatief.

[related_article id=”223223″]

À la WhatsApp

Wat heeft de nieuwe berichtenapplicatie voor ons in petto? RCS moderniseert het sturen van berichtjes: het nieuwe platform vereenvoudigt opties als groepsgesprekken en het delen van afbeeldingen, twee vaste waarden in chatprogramma’s. Met Chat zal je dus foto’s en (live-)video’s kunnen sturen, alsook extra functies zoals de mogelijkheid om je locatie te delen. Het protocol is trouwens niet exclusief voor Android-telefoons. RCS is een open standaard, dus in principe kan de berichtenstandaard ook door Apple omarmd worden. De GSMA, de internationale belangenorganisatie van mobiele providers, schaart zich achter de adaptatie van RCS.

Het is niet de eerste keer dat Google een chatapp ontwikkelt. Twee jaar geleden lanceerde het bedrijf Allo en Duo. De ontwikkeling voor deze eerste app werd tijdelijk on hold gezet om Chat te kunnen ontwikkelen. De ontwikkeling van videochat Duo lijkt wel door te gaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business