Nieuws

Europa bereikt overeenkomst over audiovisuele wetgeving

Na jaren van overleg heeft Europa een overeenstemming bereikt over audiovisuele wetgeving. Belang van Europese films en series staat hoog in het vaandel, net als het stopzetten van haatzaaiende filmpjes op social media.

Sinds enige tijd wordt binnen Europa gewerkt aan nieuwe wetgeving met betrekking tot de Audiovisual Media Service Directive. Er is nu een voorlopige overeenkomst bereikt tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad.

Ondanks deze overeenkomst is het nog niet zeker dat de wetgeving daadwerkelijk ingevoerd gaat worden. De wet moet immers nog definitieve goedkeuring ontvangen van het Europees Parlement en de regeringsleiders.

Overeenkomst

In de opgemaakte overeenkomst wordt besproken hoe diensten zoals Netflix, maar ook bijvoorbeeld Amazon Prime Video, bij moeten dragen aan Europese films en series. Zo staat er in de overeenkomst dat minimaal van 30% van de films en series op deze platforms van Europese origine moet zijn. De overeenkomst kan in theorie de platforms afdwingen mee te laten betalen aan het produceren van deze films en series.

Er wordt er in de overeenkomst tevens gesproken over betere bescherming voor kinderen. Televisiezenders maar ook platforms zoals Netflix zullen maatregelen moeten treffen om jonge kijkers te beschermen tegen bepaalde soorten films en series.

Naast de minimum op Europese content en bescherming van kinderen wordt er ook gesproken haatzaaiende films op bijvoorbeeld Facebook en Instagram. Deze platformen zullen de geüploade filmpjes beter moeten gaan monitoren om te voldoen aan de nieuwe strengere wetgeving.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business