Nieuws

Acuut gebrek aan ICT-werknemers en harde schijven bij federale politie

Volgens de Belgische politievakbond beschikken verscheidene diensten binnen de federale gerechtelijke politie over te weinig werknemers en middelen.

Sypol, de Belgische politievakbond, klaagt over een tekort aan middelen en werknemers bij de federale gerechtelijke politie, waaronder de Federal Computer Crime Unit (FCCU). Deze politietak richt zich op ICT-criminaliteit, waaronder georganiseerde financiële fraude. De vakbond spreekt onder meer over een tekort aan ICT-agenten en harde schijven.

“Normaal zouden er 292 politiemensen voorzien zijn, maar die bezetting is voor een derde niet ingevuld”, vertelt Ruddy Callewaert, een woordvoerder bij Sypol, aan het Nieuwsblad. “Vooral in de laboratoria is de situatie ernstig.” Naast een chronische onderbezetting is er een gebrek aan middelen. “Bij de FCCU zijn er bijvoorbeeld geen extra harde schijven om mee aan de slag te gaan. Willen ze een computer uitlezen, dan moeten ze eerst een andere drive leegmaken.”

Vacatures raken niet ingevuld

Vorige week kaartte het hoofd van de FCCU, Walter Coenraets, het probleem al aan. Momenteel beschikt de FCCU over 22 cyberagenten, terwijl er nochtans 44 werklieden nodig zijn om normaal te functioneren. In september zouden er zelfs maar 22 cyberagenten meer zijn.Volgens Jan Jambon, Minister van Binnenlandse Zaken (N-VA), is er wel voldoende budget maar is het moeilijk om de vacatures in te vullen.

Sypol wijt het gebrek aan interesse aan de voormalige baas van de federale politie, Catherine De Bolle. De vakbond vraagt de regering dringend om meer mensen en middelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business