Qualcomm lijkt weg te stappen van de servermarkt

Qualcomm lijkt weg te stappen van de servermarkt. In de laatste kwartaalcijfers sprak de CEO al over kostenbesparingen. Het lijkt er nu op dat het bedrijf deze besparingen onder andere op deze manier wilt behalen.

Eind 2016 kwam Qualcomm met een tegenantwoord op Intels Xeon processoren voor de servermarkt. De Centriq 2400 was geproduceerd op een 10nm procedé, met in totaal 48 cores. Het was echter wel een ARM-processor, in tegenstelling tot de x86 processoren die Intel aanbiedt. Het bedrijf lijkt nu echter weg te stappen van de servermarkt, zo verteld een bron tegenover Bloomberg.

Winstgevendheid

Ondanks dat Qualcomm niet op de geruchten in wilt gaan, vertelde de CEO vorige maand wel dat het bedrijf op kosten gaat besparen. Het bedrijf wilt zich niet langer richten op departementen buiten het bekende portfolio zoals de Snapdragon processoren en modems. Dat Qualcomm de servermarkt verlaat om kosten te besparen is niet enorm verbazingwekkend, het ontwikkelen van serverprocessoren is immers enorm kostenintensief.

Deze nieuwe beweging om op kosten te besparen komt vooral door druk van aandeelhouders. Deze druk is ontstaan na de vele overnamebiedingen van Broadcom, een concurrent van het bedrijf.

Het is voor een bedrijf zoals Qualcomm enorm moeilijk om de servermarkt binnen te breken. Intel heeft binnen deze markt ongeveer een dominantie van 99%, en Intel’s dominantie blijft groeien. Ook was de Centriq 2400 minder krachtig dan vele andere Intel Xeon processoren, Qualcomm’s gedachte achter de processor was echter de efficiëntie in stroomverbruik.

Mocht Qualcomm niet van de servermarkt afstappen dan is het volledig onbekend wat het bedrijf wel met de divisie van plan is. Sinds dat de Centriq 2400 op de markt is heeft het bedrijf immers niks meer laten weten over nieuwe producten, noch over resultaten van de divisie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business