De Wi-Fi Alliance brengt EasyMesh als nieuwe standaard voor Mesh routers

Er zijn al jaren van verschillende merken Mesh routers beschikbaar. Mesh routers van verschillende kunnen onderling echter niet communiceren. De Wi-Fi Alliance probeert dat op te lossen met een nieuwe standaard.

Er zijn inmiddels al geruime tijd Mesh routers op de markt van verschillende fabrikanten als Google en Linksys. Door middel van Mesh netwerken is het gemakkelijker om je huis te voorzien van een sterker Wi-Fi netwerk. Tot nu toe konden sets van verschillende merken echter niet samenwerken. De Wi-Fi Alliance brengt daar nu verandering in met de EasyMesh standaard.

EasyMesh

EasyMesh is eigenlijk niets meer en niets minder dan een standaard die ervoor zorgt dat verschillende Mesh routers onderling kunnen praten. Waar ze voorheen alleen met apparaten van het eigen merk konden praten, zullen de Mesh routers door middel van deze standaard ook met Mesh routers van andere merken kunnen praten. Er wordt in de nieuwe standaard dan ook in geen woord gesproken over Wi-Fi banden of verbindingssnelheden van de apparaten onderling.

Ondanks dat de standaard waarschijnlijk al enige tijd in ontwikkeling is, is er nog geen apparaat aangekondigd met de nieuwe standaard. De officiële certificering zal over enige tijd beginnen, het zal dan vooral afwachten zijn tot bedrijven oude en nieuwe apparaten laten certificeren voor deze standaard.

Onwil

Er lijkt echter nog geen gejuich te komen uit het kamp van de bedrijven die de Mesh routers produceren. Anders is dat wel bij bijvoorbeeld chipfabrikanten zoals Intel en MediaTek en providers als Ziggo die graag meewerken om de nieuwe standaard van de grond te krijgen.

Nu is het ook wel te begrijpen waarom fabrikanten mogelijk niet zo geïnteresseerd zijn in deze standaard. Door deze standaard is een consument niet langer vastgebonden aan dat precieze merk om een nieuwe, bijvoorbeeld standalone, Mesh router te kopen. Daarnaast heeft de Wi-Fi Alliance aangegeven bedrijven niet te gaan verplichten EasyMesh te gebruiken in (aanstaande) routers.

Nu blijft het natuurlijk koffiedik kijken, maar ondanks dat er veel geïnteresseerde partijen zijn, kan het uitlopen op een standaard die we niet in veel producten terug gaan zien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business