Nieuws

Windows 10 April 2018 Update laat bureaublad verdwijnen

Enkele onfortuinlijke pc-gebruikers verloren de toegang tot hun bureaublad na het uitvoeren van de laatste Windows-update. Het probleem zou mogelijk bij antivirus Avast liggen.

Een klein aantal Windowsgebruikers wordt met een frustrerend probleem geconfronteerd na de installatie van de Windows 10 April 2018 Update: hun bureaublad is foetsie. Na het normale proces van installeren tijdens het opstarten van hun computer, komen ze in een bureaublad terecht waarin de snelkoppelingsicoontjes verdwenen zijn en de startbalk onbruikbaar is. Daarnaast krijgen ze ook de foutmelding te zien dat hun bureaublad-bestand niet beschikbaar is.

Hoofdverdachte

De eerste melding van het probleem werd op 14 mei op het Microsoft Windows Support forum gepubliceerd, ondertussen hebben een tweehonderdtal andere gebruikers met hetzelfde probleem van zich laten horen. Tot nu toe is de oorzaak van het probleem nog niet geïdentificeerd, noch is er een effectieve oplossing voor het probleem gevonden.

Een Amerikaanse computerhersteller, die zijn bevindingen op Reddit zette en met website The Register sprak, wijst de aanwezigheid van antivirusprogramma Avast aan als de schuldige. Volgens hem is het de verbindende factor bij vele van de verdwijningsfouten. Er is een reële kans dat dit effectief het geval is; antivirussen durven bij bij de uitrol van een nieuwe Windows-update voor problemen zorgen, maar er is geen definitief bewijs dat dit met deze fout effectief zo is. Avast zelf kon niet uitsluiten dat hun programma mogelijk aan de basis van de bug lag.

Wie de update nog moet installeren en het zekere voor het onzekere wil nemen, kan zijn antivirus verwijderen vooraleer het updateproces in gang te zetten. De huidige Windows Defender is op korte tijd fel verbeterd en haalt tegenwoordig bijna perfecte scores op het vlak van veiligheid bij AV-Test. Wie zijn antivirus liever niet uitschakelt, kan een back-up maken om een plan B achter de hand te houden. Heb je met het probleem te maken en geen recente back-up voorhanden, dan zit er momenteel weinig anders op dan een clean install van Windows 10 te doen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business