Qualcomm lanceert de midrange Snapdragon 710 SoC op 10nm

Qualcomm heeft vandaag de nieuwe Qualcomm Snapdragon 710 SoC gelanceerd, de eerste nieuwe SoC in de Snapdragon 700-lijn van Qualcomm. Deze lijn moet een brug vormen tussen de Snapdragon 600- en 800-series.

Al langere tijd gingen deden geruchten de ronde dat Qualcomm zou werken aan een nieuwe Snapdragon 700-serie. Deze nieuwe serie moest dan het gat opvangen qua rekenkracht tussen de Snapdragon 600- en 800- serie. Het zijn nu echter geen geruchten meer, want Qualcomm heeft vandaag de eerste SoC bekend gemaakt op het nieuwe Snapdragon 700-platform, de Snapdragon 710.

Qualcomm Snapdragon 710

Het eerste wat direct opvalt is het nieuwe productieprocedé. Ten minste, het is niet nieuw, maar wel voor de meer midrange gepositioneerde SoC’s. Eerder hield Qualcomm zich daar bij de 600-serie nog duidelijk aan het 14nm procedé. Daarbij was het nieuwste van het nieuwste enkel beschikbaar voor de 800-serie, maar nu krijgt ook de 700-serie deze techniek mee. Uiteindelijk zal dit ervoor zorgen dat de telefoons zuiniger om kunnen gaan met energie, wat bij midrange toestellen van groot belang is.

[related_article id=”221186″]

Kijken we dan verder naar de specificaties, dan zien we de door Qualcomm ontworpen Kyro 360 cores. Dit zijn geen volledig eigen ontwerp, maar meer een doorontwikkeling op Cortex-cores. In dit geval gaat het om een doorontwikkeling op de Cortex-A75 en A55 cores. Alle 8 cores van de nieuwe SoC hebben een maximale snelheid van 2.2Ghz, al zullen ze dit nooit allemaal tegelijkertijd bereiken. Voor de grafische kant heeft Qualcomm haar eigen Adreno 616 GPU verwerkt in de SoC.

Netwerk

Een SoC bestaat niet enkel uit een processor en een grafische kant. Meestal bevat een SoC (System on a Chip) ook alle benodigdheden voor de netwerkverbindingen. Qua modem heeft Qualcomm de Snapdragon 710 een X15 modem meegegeven. Met pieksnelheden van 800Mbps down en 150Mbps up komt deze al aardig in de buurt van de snelheden van de X20 modem van de Snapdragon 845. Qualcomm’s X20 modem ondersteunt snelheden tot 1200Mbps down en 150Mbps up.

Beeldresoluties

De nieuwe Snapdragon 710 ondersteunt beeldschermen tot een resolutie van 1440 x 3360, oftewel QHD+. Als je deze resolutie terug gaat rekenen komt je wel uit op een rare 21:9 beeldverhouding, waar er tegenwoordig eigenlijk enkel telefoons bestaan tot 19:9. Iets heel belangrijks wat deze nieuwe Snapdragon 710 tevens met zich meebrengt is ondersteuning voor het afspelen van 4K video, en daarnaast ook HDR-ondersteuning. Dit soort functies waren eerder enkel verkrijgbaar in de 800-series SoC’s.

Nu we toch al over beelden praten, de nieuwe Snapdragon processor heeft ook een nieuwe ISP (Image Signal Processing), de Qualcomm Spectra™ 250. Deze nieuwe ISP ondersteunt een elke 32Mp sensor, of twee 20Mp sensors.

Aanstaande telefoons

Enorm verassend is het niet, maar Qualcomm vermeld helaas nog niks over aanstaande telefoons met de SoC. Wel geeft het bedrijf aan dat partners de SoC al in huis hebben, en dat de eerste telefoons met de nieuwe SoC binnen een maand zullen verschijnen. Op dat moment zullen we ook kunnen zien hoe de Qualcomm Snapdragon 710 zich verhoudt tot de Snapdragon 845.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business