Nieuws

Facebook en Twitter implementeren nieuwe regels voor politieke advertenties

Facebook en Twitter implementeren nieuwe, strengere regels voor hun politieke advertenties. Je zal duidelijk zien we er voor het bericht betaald heeft.

Facebook en Twitter implementeren nieuwe, strengere regels voor hun politieke advertenties. Twitter zal bij haar politieke advertenties onderaan de melding “promoted (political)” krijgen, evenals een “learn more” knop. Daarop kan je dan klikken om te weten in wiens opdracht de advertentie gepost werd, en om die opdrachtgever desgewenst te contacteren.

Zuckerberg belooft dan weer plechtig dat hij werk zal maken van politieke integriteit op Facebook. Zo zal je de “Paid for by” vermelding te zien krijgen in de rechterbovenhoek van de advertentie. Net zoals bij Twitter kan je daarop klikken, waarna je wordt doorverwezen naar een analytics pagina. Daarop kan je zien hoeveel budget er aan de campagne werd besteed, door hoeveel personen de campagne bekeken werd, evenals een overzicht van de leeftijd, het geslacht en de woonplaats van de bereikte personen. De Facebook-wizard gaat nog een stapje verder door de gegevens van Facebookcampagnes publiekelijk openbaar te maken tot zelfs 7 jaar na de start van een campagne.

“Maar het was de schuld van de Russen”

De maatregel past in het kader van de GDPR maar is voornamelijk een reactie op het schandaal rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. In 2017 raakte namelijk bekend dat die verkiezingen in zekere zin ‘gekaapt’ waren door valse Russische accounts. Daar hadden de Russische stemmingmakers niet veel voor nodig: met slechts 100 000 dollar kochten ze op Facebook een 3000 politieke advertenties, die dan een bereik hadden van meer dan 126 miljoen Amerikaanse burgers, en effectief gezien werden door 11 miljoen US Citizens. Zuckerberg gaf vorig jaar tijdens een live broadcast op Facebook al toe dat er wel zeker politieke implicaties zijn verbonden aan social media. “It is a new challenge for internet communities to deal with nation states attempting to subvert elections.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business