Nieuws

Nieuwe topreeks van Asus fuseert laptop met smartphone

De fabrikant pakt met een totaal nieuw laptopconcept uit: een responsief tweede scherm in plaats van een touchpad. Ontmoet de ScreenPad.

Electronicafabrikant Asus brengt een nieuwe lijn van toplaptops uit: de ZenBook Pro. Om de lancering kracht bij te zetten, komt het bedrijf meteen met een opmerkelijke innovatie in het design. Het touchpad op de ZenBook Pro’s functioneert als een ingebouwde smartphone: je krijgt een 5,5 inch full HD-scherm met een eigen interface waarop je kan swipen en klikken. Zo kan je onder andere je agenda raadplegen of een mediaspeler opzetten. Asus doopte de vernieuwing de ScreenPad.

ScreenPad

Niet alleen bevat de ScreenPad zijn eigen functies, je kan deze nog verder uitbreiden met speciale apps voor het onderdeel. Je haalt deze binnen via de Windows Store. Afgezien van de apps kan je de Screenpad ook gebruiken als extra scherm, en een video of webpagina op het display plaatsen terwijl je aan iets anders werkt op het primaire scherm.

Verder voorziet Asus ook speciale integraties met software. Open je een Office-programma zoals Word, dan krijg je op het ScreenPad sneltoetsen te zien naar veelgebruikte acties zoals het aanpassen van je lettertype. De optie is momenteel nog beperkt tot de drie belangrijkste Office-programma’s (Word, Excel, en PowerPoint), maar Asus hoopt snel meer ontwikkelaars te overtuigen om iets te doen met de ScreenPad.

Hetzelfde voor de apps: met de onthulling van de technologie doet de fabrikant meteen een oproep aan ontwikkelaars om mee te helpen met het uitbouwen van een ecosysteem. Het stelt de SDK ter beschikking voor wie wil experimenteren. Wie niet wil werken met de ScreenPad, kan het onderdeel ook omzetten in een gewone touchpad via een functietoets.

Eerste indruk

TechPulse kreeg de mogelijkheid om de ScreenPad zelf uit te testen. Het display reageerde snel en het gebruik van de interface was vlug aangeleerd. De integratie met Microsoft Word verliep ook vlekkeloos. Alleen het proces van het installeren van apps hebben we niet in actie kunnen zien, nieuwe apps waren nog niet beschikbaar toen we de laptops in avant-premiere mochten uitproberen.

De ZenBook Pro-lijn komt met twee modellen: een 14-inch laptop en een 15,6 inch toestel, respectievelijk de ZenBook Pro 14 en ZenBook Pro 15 genaamd. Beide laptops beschikken over de ScreenPad. Die vernieuwing zou je bijna doen vergeten dat je hier ook met absolute toptoestellen te maken hebt.

ZenBook Pro 15

Asus geeft je de mogelijkheid bij de ZenBook 15 om een Intel Core i9-8950HK met zes cores in het chassis te steken, gekoppeld aan een Nvidia GeForce GTX 1050 of 1050 Ti. Bij het scherm heb je de keuze uit full HD of 4K. Dat 4K-scherm heeft een erg grote kleurenaccuraatheid; Asus garandeert een DeltaE met een waarde kleiner dan twee, en mikt zo specifiek op gebruikers die werken met beeldbewerkingsprogramma’s. Opslag gaat tot een 1 TB SSD, en met een maximum van 16 GB RAM. Ondanks het lichte chassis heeft de fabrikant niet bespaart op poorten: je krijgt twee gewone USB-aansluitingen en twee USB-C-poorten met Thunderbolt-ondersteuning. Er is ook een HDMI-poort, een hoofdtelefoon-aansluiting en een microSD-kaartlezer.

De ZenBook 15 ziet en voelt erg premium aan, zo stelden we vast tijdens onze korte kennismaking met het toestel. Toegegeven, het toestel is niet zo elegant als een Dell XPS 13 of een HP Spectre, maar het is amper te geloven dat Asus erin geslaagd is om een grafische kaart te steken in het relatief dunne chassis van de ZenBook Pro 15.

ZenBook Pro 14

De ZenBook Pro 14 is niet zomaar de kleinere variant van de toplijn. Dit toestel heeft een geheel eigen design: Asus rustte het model uit met een ErgoLift scharnier, waardoor de laptop eens uitgeklapt wordt opgetild van het oppervlakte waar het op staat, zodat je vlotter kan typen. De ZenBook Pro 14 kan je configureren met een Intel Core i7 of Intel Core i5 en 16 GB RAM. Het model ondersteunt tevens Intel Optane-technologie. Ook bij het kleinere model voorziet Asus een GPU: de Nvidia GeForce GTX 1050 Max-Q. De scherm-resolutie is standaard full-HD.

Over prijs en beschikbaarheid kon Asus nog geen definitieve details geven. De ZenBook Pro 15 zal alleszins als eerste op de markt komen, gevolgd door de ZenBook Pro 14. “Binnenkort” was de enige precisering die we over de lanceringsdatum kregen. Het prijskaartje houdt de fabrikant nog geheim.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business