Android schakelt van voorloper naar ‘achterblijver’

Android heeft de afgelopen jaren een duidelijke focus gelegd op de backend- en het design van Android, de vraag is echter of dit niet ten koste gaat van nieuwe functionaliteiten voor het besturingssysteem.

Android bestaat inmiddels sinds 2007 en het besturingssysteem heeft een volledige transformatie van de telecomindustrie meegemaakt. Waar smartphones eerst een kleine invloed hadden, kunnen we inmiddels niet meer zonder internet en daarbij de smartphone om met het internet verbonden te blijven. Om heel eerlijk te zijn is het voor mij best moeilijk om zonder smartphone het huis uit te gaan. De wereld is veranderd, echter is de vraag of Google snel genoeg mee gaat in de zoektocht naar nieuwe functionaliteiten.

De afgelopen jaren heeft Google zich namelijk vooral gericht op uiterlijke wijzigingen in de vorm van het design maar niet voor extra functies. Ook wordt er intern veel gewerkt aan de kern van Android, bijvoorbeeld met het ondersteunen van nieuwe hardwarematige veranderingen. Zo kwam een paar jaar geleden Google met de officiële API voor vingerafdrukscanners, of recentelijk de ondersteuning voor een notch in Android P.

Dat is echter niet wat gebruikers zien in het dagelijks gebruik van hun toestel. Gebruikers zien multi-window wat niet zo lekker werkt als je zou willen. Het zijn namelijk niet de multi-windows zoals echt handig zou zijn. Verder blijft het instellingen-menu soms een doolhof, zelfs in ‘stock’ Android zonder wijzigingen van een fabrikant blijft dit zo. Google heeft geopteerd om dit probleem in Android 8.0 aan te pakken met een nieuw layout, het wordt er echter niet makkelijker op.

Het volgende punt waar Google naar mijn mening binnen Android misgrijpt naar functionaliteiten die zich in het besturingssysteem bevinden is de navigatie. Er is sinds Android 3.0 al weinig functioneels gewijzigd aan de navigatieknoppen. Je hebt nog steeds een ‘terug’ – ‘home’ – en ‘recent’ knop onderaan het scherm. Al lijkt Google dit wel te willen veranderen in Android 9. Het is echter een misgreep dat er, ondanks de switch naar steeds grotere telefoons, er niks wijzigt aan de navigatie. Apple was met iOS zelfs voorloper met swipe-navigatie op de iPhone X.

Apple begint duidelijk te hijgen in de nek van Google

Dit was de eerste stap waarbij iOS duidelijk voor begint te lopen op Android. Daar blijft het echter niet bij, want Apple begint duidelijk te hijgen in de nek van Google. Met iOS 12 zijn er een hoop nieuwe functies welke ook pas kort in Android zitten, aangekondigd voor Apple gebruikers. Daarbij lijkt de voorsprong in ontwikkelingen bijna voorbij, en komt de concurrentie met nieuwe functionaliteiten voorbij zetten. Of Apple met haar onderzoeksdivisie echter sneller op de proppen gaat komen met nieuwe functies blijft de vraag.

Innovaties

Wat ik verder mis zijn echte innovaties vanuit Google, anders dan Google Assistant, die het gebruik van je telefoon daadwerkelijk veranderen. Dan heb ik het niet over innovaties betrekkende bestaande functies, maar nieuwe functies die het gebruik makkelijker maken. Misschien zelfs wel functies die al bestaan, zoals het makkelijker maken om verschillende thema’s aan Android mee te geven. Natuurlijk staan of vallen functies met de ondersteuning ervan, maar het zet mogelijk ook fabrikanten aan het denken om deze functies te implementeren.

Natuurlijk staan of vallen functies met de ondersteuning ervan

Mijn hoop ligt gevestigd op vernieuwingen bij de navigatie in Android. Tevens hoop ik dat Google Apple voor kan blijven met het toevoegen van functionaliteiten. Er zijn heel veel functies die nog toegevoegd kunnen worden om het leven op Android gemakkelijker te maken, en gelukkig blijft Google ook gestaagd doorwerken aan het besturingssysteem. Begrijp mij dan ook niet verkeerd, Android is een besturingssysteem waar veen functies in zitten, het is echter jammer dat er weinig nieuws bij lijkt te komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business