Nieuws

De Croo maakt plaats voor vierde telecomspeler

Om meer concurrentie op de Belgische telecommarkt te krijgen wil Minister van Telecom Alexander De Croo ingrijpen op de markt.

Belgisch Minister van Telecom Alexander De Croo schuift een plan naar voren om de markt van mobiele operators open te breken. Hij wil een deel van het netwerk voorbehouden voor een nieuwe, vierde grote speler op de markt. Die vierde speler moet zich dan wel nog aandienen.

De motivatie voor het overheidsingrijpen is de huidige staat van de markt. De prijzen voor mobiele data-abonnementen zijn te hoog. Volgens De Croo is er te weinig dynamiek tussen de bestaande telecomreuzen Orange, Telenet en Proximus om de prijzen te doen dalen. Een vierde speler zal daar volgens hem verandering in brengen. Als argument wijst hij naar Frankrijk en enkele Scandinavische landen, waar de introductie van een vierde operator een kantelpunt was en de prijzen deed zakken. Daarnaast hoopt de minister dat een nieuwe speler tevens innovatie zal stimuleren, onder andere om de nieuwe 5G-standaard snel uit te rollen in België.

In 2019 veilt de Belgische overheid opnieuw de bestaande spectrumlicenties voor het gebruik van het mobiele net, samen met enkele nieuwe frequenties voor het toekomstige 5G-netwerk. Concreet stelt De Croo voor om een deel van dat mobiele netwerk af te schermen voor de nieuwe speler. Die zal wel over een stevig beginkapitaal moeten beschikken, aangezien de overheid hoopt om zo’n 700 miljoen euro op te halen met de totale verkoop van de licenties. De Croo is er echter gerust in, volgens hem heeft een Europese operator al laten weten dat het een instap overweegt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business