Apple wijzigt ontwikkelaarstoegang tot contactenlijsten iPhone-gebruikers

Privacy schandalen wil je als bedrijf niet aan je gekleefd hebben, daarom neemt Apple nu maatregelen om gebruikers beter te kunnen beschermen.

Dat privacy in de hedendaagse samenleving belangrijker wordt moge duidelijk zijn. De GDPR welke ingevoerd werd in de Europese Unie bracht een sluw aan wijzigingen mee in de privacy voorwaarden van bedrijven. Soms is het ook maar goed dat deze wijzigingen uitgevoerd worden, het Cambridge Analytica verhaal bewijst wat er tegenwoordig met data gedaan wordt. Apple komt nu ook met een wijziging in de voorwaarden voor ontwikkelaars om de privacy van haar gebruikers beter te beschermen.

Cambridge Analytica

Na het schandaal van Cambridge Analytica kwam Apple met een behoorlijke uithaal naar Facebook over de omgang van data van gebruikers. Tim Cook, CEO van Apple zei daar in maart van dit jaar het volgende over: “De mogelijkheid dat iedereen weet waar je de afgelopen jaren naar hebt gezocht, wie je contacten zijn, wie de contacten van deze personen zijn, wat je wel en niet leuk vindt en daarnaast elk persoonlijk detail over het leven van de gebruiker … volgens mijn eigen kijkwijze zou dit niet mogen bestaan.”

Apple komt daaropvolgend ook met wijzigingen in haar eigen privacy policy. Het bedrijf heeft nu namelijk aangegeven meer blokkades aan te gaan leggen voor haar ontwikkelaars. Waar ontwikkelaars van Apple binnen de App Store voorheen gemakkelijk databases mochten creëren van data uit de contacten-app uit iOS, is dat nu verboden. Voorheen konden bedrijven gemakkelijk deze databases verkopen aan 3e partijen, dit zit er nu niet meer in. Hiermee voorkomt Apple onder andere dat gebruikers een melkkoe worden van de applicatieontwikkelaars.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business