Google breekt opzettelijk OMS-ondersteuning voor Substratum thema’s

Android staat bekend om de gemakkelijke manieren om het systeem aan te passen, en het daardoor een eigen gezicht te geven. Helaas heeft Google het niet zo met Substratum dat gebruik maakt van OMS, zo blijkt.

Vaak hoor je in een debat tussen Android en iOS gebruikers een belangrijk punt vanuit het kamp Android. Het besturingssysteem bevat bijzonder veel manieren om de werking ervan aan te passen naar eigen wensen. Een app genaamd Andromeda kwam vorig jaar op de markt en bracht nog meer aanpassingsmogelijkheden naar Android zonder daar je telefoon voor te moeten rooten. Substratum, het achterliggende framework, was eerder namelijk enkel beschikbaar voor gebruikers met root of een custom ROM.

Opzettelijke blokkade

Er lijkt echter een kink in de kabel te zijn gekomen. Direct na de onthulling van de Android P beta werd pijnlijk duidelijk dat Google deze functie blokkeerde. Deze blokkade wordt opgelegd vanuit het OMS (Overlay Manager Service) framework in Android, met dit framework kunnen fabrikanten gemakkelijker Android een ander jasje geven. Uit een bericht van een Googler op Google’s Issue Tracker blijkt dat deze functie opzettelijk wordt geblokkeerd:

“Wij waarderen jullie feedback en delen graag wat achtergrondinformatie en verduidelijking.

De Overlay Manager Service (OMS) is bedoeld om gebruikt te worden door fabrikanten van smartphones. OMS is in zijn huidige vorm niet bedoeld om te dienen als generieke functie om Android een ander thema te geven – er moeten meer overwegingen gemaakt worden om veiligheid en productstandaarden hoog te houden voor het Android-platform. OMS is daarom ook nooit bij ontwikkelaars onder aandacht gebracht om er publiekelijk mee aan de slag te gaan.

Eerder dit jaar was beveiligingspatch (CVE-2017-13263) verstuurd naar OEMs voor apparaten die draaien op Android Oreo. De uitgerolde beveiligingspatch blokkeert de installatie van overlays bovenop voor geïnstalleerde of system-signed applicaties. Deze blokkade kwam als antwoord op een legitiem veiligheidsprobleem welke aanwezig was in Android Oreo. Android P heeft deze beveiligingspatch tevens meegekregen en blokkeert overlays op dezelfde manier als dit gebeurd in Android Oreo.

Wij begrijpen dat custom-thema’s belangrijk zijn voor sommige gebruikers. We zullen er in de toekomst dan ook rekening mee houden als er aan dit onderdeel van Android wordt gewerkt.”

Toekomst

Alhoewel de Googler aangeeft dat het bedrijf er in de toekomst naar zal kijken, is de kans vrij klein dat er daadwerkelijk wat gaat gebeuren voor Substratum gebruikers. Google lijkt de afgelopen jaren wel druk bezig te zijn geweest met het experimenteren met thema’s in Android, zo was er in Android Marshmallow in de beta versie een donkere thema terug te vinden. Meer recent heeft Google aangegeven Google Pixel gebruikers een switch te gaan geven om te wisselen naar het gebruik van donker thema. Dit donkere thema kwam eerder enkel naar voren bij het gebruik van een donkere achtergrond.

Voor alle Substratum gebruikers in Android Oreo en in de toekomst op Android P zit er maar een ding op. Je zal je moeten toegeven aan het installeren van een custom ROM, of je moet leven zonder een geïnstalleerd thema.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business