3GPP heeft eindelijk haar laatste hand gelegd aan de 5G standaard

3GPP heeft vandaag haar laatste hand gelegd aan het finaliseren van de standalone 5G NR standaard voor het aanstaande mobiele netwerk wereldwijd.

Het uitwerken van een nieuwe standaard voor mobiele netwerken is een behoorlijke klus, zo blijkt nu wederom. 3GPP is nu pas, jaren nadat het begon met het ontwerpen van de 5G standaard, finaal klaar met alle specificaties. Op vrijdag heeft 3GPP een standalone 5G NR (New Radio) standaard ondertekend. Deze nieuwe stap vooruit zal voor behoorlijke snelheidswinsten zorgen bovenop de maximale 4G+ snelheden, al zullen er nog altijd snelheidsgradaties zijn.

Oud nieuws?

In december kwam 3GPP met een vergelijkbare ondertekening, ook op dat moment werden er verschillende specificaties afgerond. Het ging daarbij echter om een ander soort 5G standaard, een standaard welke niet ‘standalone’ is. Deze standaard maakt namelijk nog gebruik van een deel van de al bestaande 4G/LTE-apparatuur. De standaard welke vandaag is aangekondigd is gebaseerd op volledig nieuwe hardware. Het is daarbij dan ook vooral gericht op gebieden waar momenteel nog geen LTE-verbinding aanwezig is.

Daarmee is het proces van de 3GPP als leverancier van telecomstandaarden voor deze standaard. Alle bedrijven die zich bezighouden met modems kunnen nu echter aan de slag. Zo zullen zendmasten nieuwe apparatuur vereisten, moeten er nieuwe modems en antennes komen die 5G ondersteunen en daarnaast moeten smartphones nog officiële ondersteuning krijgen voor 5G. Als deze apparatuur gereed is begint echter pas het wachten, het zal immers nog een aanzienlijke tijd duren voordat de standaard volledig is uitgerold.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business